Simona Ionescu / Redactor Șef

Sute de mii de oameni, obligați la fraude financiare sub amenințarea armei. Criminalii îi ademenesc cu locuri de muncă bine plătite

Sute de mii de oameni, obligați la fraude financiare sub amenințarea armei. Criminalii îi ademenesc cu locuri de muncă bine plătite
Cei care caută locuri de muncă bine plătite riscă să pice pradă crimei organizate, care sechestrează sute de mii de oameni și îi obligă la fraude financiare, sub amenințarea armei. Infractorii au construit adevărate „ferme de escrocherii” în acest scop, iar implicațiile sunt mai mari decât și-ar putea imagina cineva.

Crima organizată chineză a construit vaste „ferme de escrocherii” în teritoriul disputat din Myanmar, unde sute de mii de oameni sunt ținuți în sclavie și forțați să înșele persoane din SUA, Australia și Europa. Acesta este unul dintre cele mai sofisticate sisteme de fraudă la ora actuală, construit pe seama celor ce visează să lucreze în străinătate. 

Sub pretextul unor locuri de muncă platite bine, oameni din toate colțurile lumii ajung să fie amenințati cu tortura și chiar moartea, pentru a desfășura fraude financiare la scară largă. 

„Fabrica de escrocherii”, mai păzită ca o închisoare 

KK Park, fabrica de escrocherii, se află în sud-estul statului Karen din Myanmar, o regiune în care insurgenții din poporul Karen luptă de zeci de ani pentru independență. Fiind măcinată de conflicte de atâția ani, regiunea este perfectă pentru diversele activități infracționale. 

KK Park este doar una dintre cele cel puțin zece astfel de ferme de fraudă din zonă. De la prima fermă construită în 2020, activitatea s-a mărit cu mai mult de patru ori. Judah Tana, un bărbat care ajută la eliberarea oamenilor sechestrați de mafia chineză în zona din Myanmar, estimează că în „fermele de escrocherii” se aflau în 2023 aproximativ 400.000 de oameni. Aceștia sunt așa bine păziți, încât cei de acolo nu au nicio șansă de scăpare. 

Manuale de fraudă, puse la dispoziția sechestraților 

Odată ajunși acolo, cei sechestrați primesc instruire ca la carte. Le sunt înmânate inclusiv o serie de manuale, care explică strategia de obținere și de consolidare a încrederii victimelor prin exploatarea slăbiciunilor acestora. De pildă: „Fii haios! Clienții trebuie să se îndrăgostească de tine până peste urechi. Trebuie să uite de orice altceva. Fii un om care inspiră încredere!”, conform  unei anchete DW. 

 

@whatitwaslikepodcast It’s the latest development in scams. Chinese organised crime has built vast ‘scammer farms’ in disputed territory through Myanmar, where thousands of people are held in slavery, forced to scam people through the US, Australia and Europe. We recently spoke to a man named Judah Tana who rescues people from these compounds. For the full story, check out the What It Was Like podcast. Link in bio. #trending #podcast #interview #scam #scammer #myanmar #whatitwaslikepodcast ♬ original sound – What It Was Like

De asemenea, oamenii au targete impuse, iar dacă nu și se îndeplinesc, sunt sancționați, inclusiv prin pierderea dreptului de a mânca. 

„Dacă nu aveai un client nou la ora prânzului, nu ți se mai dădea de mâncare. Dacă cineva observa că nu ai răspuns unui client, erai bătut sau trebuia să stai în picioare ore întregi. Trebuia să lucrăm 17 ore pe zi. Fără reclamații, fără concedii, fără pauze”, a mărturisit unul dintre cei salvați din zonă, pentru sursa citată. 

Banii ajung la triadele chinezești 

În ceea ce privește destinația banilor obținuți prin fraudă, de cele mai multe ori prin investiții false în criptomonede, aceștia ajung la triadele chinezești. 

Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate estimează că în Asia de Sud-Est se fac mai mulți bani din fraude online decât din traficul de droguri. Numai KK Park învârte câteva milioane pe lună.

Judah Tana este cunoscut în regiunea de frontieră ca un facilitator de evadări.
Foto: The Diplomat

Singura speranță momentan pentru acești oameni, sechestrați și obligați în continuare la comiterea de fraude, rămâne Judah Tana, care este cunoscut în regiunea de frontieră ca un facilitator de evadări. Tana este cetățean australian și, de două decenii încoace, duce o luptă umanitară constantă la granița dintre Thailanda și Myanmar, acolo unde infracționalitatea continuă să crească. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri