Sesiunea 2024 de finanţare pentru înscrierea solicitanților persoane fizice în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice 2024” se derulează în perioada 27 septembrie – 8 octombrie, cu etape de câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni. Ultima sesiune, cea de luni, s-a încheiat cu epuizarea fondurilor disponibile în doar câteva minute, la fel cum a fost cazul și cu sesiunea de vineri.
Au apărut însă și primele acuzații de fraudă, căci unii oameni au reclamat faptul că se folosesc roboți pentru a ocupa locurile disponibile. Practic, prin acest program, persoanele fizice au avut ocazia de a se înscrie în vederea obținerii de fonduri pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.
Beneficiarii primesc fonduri, dar contribuie cu o parte din suma totală
Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziţionarea şi montarea unui sistem de panouri fotovoltaice şi a unei instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 3.000 lei.
Înscrierea se face prin intermediul aplicației informatice, astfel că acest lucru a dat prilej de speculă și posibilă fraudă. Pe internet, oamenii se plâng că sistemul a fost „păcălit” de boți (roboți), cu intenția de a ocupa locurile.
Aceeași persoană, logată în sistem pe mai multe dispozitive
Pe site-ul Reddit, utilizatorii au raportat că sistemul ar permite logarea simultan a aceluiași utilizator de pe mai multe dispozitive. Astfel, cu un simplu script sau cu ajutorul unor boți (roboți informatici), „șmecherii” au reușit să prindă locuri, în detrimentul altora care au depus aplicația de pe un singur dispozitiv.
„O sesiune de depunere hackuită, unde nu aveai nicio șansă ca om normal să depui în timp record de sub 50 de secunde toată documentația, chiar și cu o completare rapidă a câmpurilor de date….un mare SCAM”, a scris un utilizator.
Mii se dosare, depuse automat de sistem?
„Sub 2 minute am completat și fondurile erau deja epuizate”, „O bătaie de joc”.
„Hai să fim serioși, programul începe la ora 10:00 și se termină la 23:59? Am completat totul în maxim 1 minut (cred că în 55 de secunde) și fondurile au fost terminate… Sunt foarte sigur că s-au automatizat depunerile și cele 9143 dosare s-au depus automat, în mai puțin de 55 de secunde…”, s-au plâns câțiva dintre cei care au încercat să depună, dar sistemul i-a anunțat că s-au epuizat fondurile în timp record.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook