Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă de fraudă la expoziția Brâncuși de la Timișoara. E incredibil ce au ajuns să facă oportuniștii

Alertă de fraudă la expoziția Brâncuși de la Timișoara. E incredibil ce au ajuns să facă oportuniștii
Evenimentele culturale care s-au desfășurat în Timișoara, Capitală Europeană a Culturii nu au fost ocolite de oportuniști. Luna aceasta, s-a întrecut orice limită și ne permitem să atragem atenția celor care ar putea cădea în plasa lor.

E alertă de fraudă la expoziția Brâncuși de la Timișoara. Și e de-a dreptul incredibil ce au ajuns să facă oportuniștii. Aceștia vând bilete false, unele folosite. În plus, cer de două, chiar de trei ori prețul normal, profitând de numărul tot mai mare de doritori să viziteze expoziția, pe ultima sută de metri, în ultima săptămână în care mai este deschisă.

Biletele la expoziția Brâncuși de la Timișoara au ajuns, la suprapăreț și pe portalurile de mică publicitate

Pe cel mai popular site de mică publicitate, OLX, sunt trei anunțuri care oferă bilete pentru vizitarea expoziției la prețuri cuprinse între 90 și 175 de lei, în contextul în care tariful oficial e de 55 de lei.

Super ofertă la mica publicitate. Biletele online s-au puizat d emult, iar la casierie se vând maxim 2 de persoană

La unul din anunțuri, am primit chiar și o „ofertă”: dacă am fi cumpărat toate cele 10 bilete pe care susținea că le deține vânzătorul, beneficiam și de un „discount” de la prețul cerut, de 90 de lei pe bucată. Și pe anumite grupuri de Facebook, se „tranzacționează” bilete.

Muzeul de Artă s-a confruntat și cu un bilet falsificat

Nu se știe câte bilete falsificate au fost puse în circulație, cert este că miercuri primul deținător al unuia s-a prezentat cu el ca să viziteze expoziția. Când s-a dovedit că nu este valid, persoana a spus că l-a cumpărat de pe piață și că a plătit 200 de lei pentru bilet. Ulterior, acesta a fost verificat de specialiștii IT ai companiei care gestionează vânzarea de bilete prin platformă, confirmând că este un fals. Biletul avea generat un cod QR fără nicio legătură cu evenimentul, neputând fi scanat.

Un cetățean susține că a plătit 200 de lei pe acest bilet care s-a dovedit a fi fals (Sursa foto: MNArT)

„E o formă de inducere în eroare. Biletele au un cod de bare, iar cel falsificat avea de asemenea. Însă, cred că oricine ar trebui să se gândească  la faptul că un om de bună credință nu ar vinde un bilet pe care nu îl poate folosi la suprapreț”, ne-a spus Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă din Timișoara.

De altfel, tentativele de fraudă au fost multiple pe parcursul expoziției. De-a lungul acestor luni au venit cu persoane care s-au prezentat la intrare cu bilete folosite sau cu unele achiziționate pentru a vedea alte expoziții, mai ieftine, susținând că sunt pentru expoziția Brâncuși.

Oamenii stau la coadă, dimineața, pentru bilete la expoziție

Până la finele anului peste 100.000 de oameni au vizitat expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”. În ultima lună în care poate fi vizitată, românii au ajuns să stea la coadă în fața Muzeului Național de Artă din Timișoara, în fiecare dimineață, pentru a-și procura bilete, după ce toate cele disponibile online s-au epuizat, până la finalul perioadei, de săptămâni bune.

În fiecare dimineață coada la casieria MNArT este lungă. Oamenii vin să cumpere bilete pentru a vizita expoziția care se va încheia duminică (Sursa foto: Cornel Putan)

„În fiecare dimineață punem în vânzare un număr de bilete la casierie. Acestea vin în completarea biletelor care s-au putut achiziționa online și s-au epuizat, conform anunțurilor deja făcute. În conformitate cu normele ISU și cu cele de funcționare a expoziției, suntem limitați la un număr de vizitatori raportat la spațiul alocat expoziției și parametrilor microclimatici si de securitate pe care trebuie să-i asigurăm.

Momentul de vârf al programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 a fost expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” (Sursa foto: Adrian Pîclișan)

Dincolo de capacitatea muzeului, nu putem da bilete în plus. Legat de bilete comercializate la suprapreț, nu putem decât să afirmăm că acest lucru este ilegal. Dacă cineva și-a luat bilet și nu mai poate ajunge, e normal să încerce să își recupereze banii investiți, și ar cere același preț. Când prețul e de două, chiar trei ori mai mare, vorbim, de o mafie. Nimeni nu are dreptul să comercializeze biletele la suprapreț. Este o chestiune care se sancționează”, a mai declarat directorul Muzeului Național de Artă din Timișoara.

Cea mai mare expoziție Brâncuși în ultimii 50 de ani în România

Momentul de vârf al programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 a fost expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”. Aceasta s-a deschis în 28 septembrie și se va închide duminică, 28 ianuarie, cu lansarea unei monede omagiale. Curatoriată de Doina Lemny, reputată expertă internațională în viața și opera lui Brâncuși, expoziția oferă publicului, într-un traseu panotat remarcabil,  aproximativ 100 de exponate.

Expoziția curatoriată de Doina Lemny înglobează aproximativ 100 de exponate (Sursa foto: Adrian Pîclișan)

Între ele, 22 de sculpturi, 11 desene și 54 de fotografii. Mai sunt expuse documente de arhivă și două materiale video filmate chiar de către Brâncuși, ce intră într-un dialog inedit cu operele expuse. Expoziția este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș, organizat de Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.

Sursa foto: Adrian Pîclișan, MNArT, OLX, Cornel Putan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre