Din nefericire, specialiștii spun că în urma infecției transmise de țânțari, trei persoane și-au pierdut viața. Iată sfaturile specialiștilor pentru a evita o situație gravă.
Nici țânțarii nu mai sunt ce au fost odată. Potrivit oamenilor de știință a început să crească numărul persoanelor infectate cu virusul West Nile. Mai mult, un studiu realizat în Belgia, la Institutul de Medicină Tropicală din Anvers (ITG) arată faptul că țânțarii comuni sunt acum imuni la insecticide, susține agenția Belga.
Din acest motiv, populația este în pericol pentru că înțepătura acestora poate avea consecințe grave asupra sănătății. Specialiștii de la ITG au expus țânțarii la insecticide timp de 24 de ore, iar dintre aceștia a murit un procent de 90%, ceea ce oamenilor de știință le-a dat de gândit.
Pot răspândi mai multe boli
Este o veste neplăcută pentru toată omenirea, pentru că înțepăturile țânțarilor pot răspândi diferite boli. „În faţa acestor riscuri de contaminare, în special al răspândirii febrei West Nile, reacţia este adesea de a dispersa insecticide. Dar, odată cu această rezistenţă, acest mijloc de control nu va mai fi o opţiune, iar noi vom fi mai vulnerabili”, susțin specialiștii de la centrul de cercetare din Belgia.
Se caută metode alternative de combatere
Puși în această situație, specialiștii au început să caute tot mai multe metode pentru a-i combate pe răufăcători și s-a pus deja problema controlului biologic dar și al folosirii inteligenței artificiale. Virusul transmis de țânțari afectează în mod special caii și păsările, însă sunt raportate și cazuri la oameni.
Printre simptomele pe care le simt aceștia sunt cele asemănătoare gripei, dar au existat și cazuri în care s-a ajuns la deces. Potrivit INSP, în România au fost înregistrate trei decese în urma infecţiei cu virusul West Nile în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Dolj. S-au mai infectat cu virusul West Nile câte două persoane în București, Dolj și te oIlfov și o persoană în Galați și Satu Mare.
Ce recomandă specialiștii
Reprezentanții INSP le recomandă românilor să poarte cât mai mult haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Utilizați substanțe care îi pot pune pot pune pe fugă și puneți întotdeauna plase la geamuri. În cazul în care există bălți de apă în jurul gospodăriei, chemați specialiștii pentru a fi desecate. Nu lăsați gunoi în casă și nici recipiente cu apă stătută, unde țânțarii își pot face casă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook