Simona Ionescu / Redactor Șef

Testarea Covid în școli, doar acolo unde situația o va impune. Spune ministrul sănătății

Testarea Covid în școli, doar acolo unde situația o va impune. Spune ministrul sănătății
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat calendarul anului școlar 2021 -2022. El a spus de mai multe ori că își dorește ca elevii să vină la școală. Sigur, un val 4 al pandemiei ar putea aduce noi restricții. Ministrul sănătății a anunțat că elevii vor fi testați doar acolo unde situația o va impune.

Revenirea elevilor în bănci ar putea fi o nouă provocare pentru autorități, mai ales dacă ar veni un val 4 al pandemiei. Ministrul sănătății a explicat ce măsuri ar putea fi adoptate pentru ca elevii, cadrele didactice și părinții să fie în siguranță.

Testarea Covid în școli, doar acolo unde situația o va impune

Ioana Mihăilă, ministrul sănătății, a anunțat planul de luptă împotriva unui eventual val 4 al pandemiei, odată cu începerea școlii. Aceasta a dat asigurări cu privire la testarea Covid în școli, acolo unde situația o va impune.

Elevii și personalul care vor prezenta simptome vor fi testați cu testele disponibile în cabinetul medical al școlii. Însă, elevii vor purta mască, vor respecta distanțarea socială, în timp ce conducerea unităților de învățământ va asigura ventilația corespunzătoare în încăperi.

„Noi am făcut disponibile testările pentru copiii din şcoală încă de anul trecut. Dorim ca împreună cu Ministerul Educaţiei să reluăm acest proces de testare pentru copiii şi personalul din şcoli care devine simptomatic.

Vorbim de testele care sunt acreditate de forurile ştiinţifice europene, acele teste rapide antigen. Recomandarea noastră fermă şi discutată şi agreată cu Ministerul Educaţiei este să continuăm cu măsurile de prevenţie” a declarat Ioana Mihăilă într-un interviu pentru news.ro.

Există în plan și organizarea cabinetelor medicale unde să aibă loc vaccinarea. „Acolo unde este posibil, plănuim să organizăm cabinete pentru vaccinare, acolo unde avem personal medical suficient. Trebuie să înţelegem că vaccinarea la copii este, de asemenea, sigură şi că ea reprezintă un bun mijloc de prevenţie a infecţiei la copiii de peste 12 ani”, a adăugat Ioana Mihăilă.

Structura anului școlar 2021 – 2022. Are 34 de săptămâni, două semestre și trei vacanțe

Anul școlar va începe pe 13 septembrie

Nu sunt mari modificări în structura anului școlar 2021 – 2022. Are 34 de săptămâni, două semestre și trei vacanțe. Noutatea este că va începe luni, 13 septembrie.

  • Ca și până acum, anul școlar este împărțit în două semestre și trei vacanțe, dintre care două pentru toți elevii, iar una doar pentru cei din ciclul primar și copiii de grădiniță.
  • Anul școlar 2021-2022 începe la 13 septembrie și se încheie la 11 iunie, are 34 de săptămâni, adică unul dintre cei mai scurți ani școlari din istoria recentă.
  • Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri și se încheie la 22 decembrie. Semestrul al II-lea are 20 de săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie – 10 iunie 2022.
  • Prin excepție, pentru elevii de clasa a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni și se încheie la 3 iunie. Pentru clasele a XII-a și a XIII-a, anul școlar are 32 de săptămâni, cursurile încheindu-se la 27 mai.
  • Pentru învățământul liceal, filiera tehnologică, și pentru elevii din învățământul profesional (exceptând anii terminali), anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Cum sunt programate vacanțele

  • 25 – 31 octombrie 2021: vacanță pentru preșcolari și elevii din ciclul primar
  • 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă
  • 15 aprilie – 1 mai 2022: vacanța de primăvară

Programul „Școala altfel” are loc în perioada 8-14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre