Simona Ionescu / Redactor Șef

Ți-e frică de facturile uriașe la energie? Iată câteva trucuri cu care îți reduci considerabil consumul, fără disconfort!

Ți-e frică de facturile uriașe la energie? Iată câteva trucuri cu care îți reduci considerabil consumul, fără disconfort!
Aparatele electronice consumă curent electric chiar și atunci când nu funcționează. De exemplu, noaptea. De aceea, ideal este să le scoateți din priză.

Televizorul, prăjitorul de pâine, veioza și toate celelalte dispozitive electronice consumă curent dacă sunt lăsate în priză, chiar și atunci când nu sunt folosite. Acest fenomen  poartă numele de „încărcare fantomă” sau „energie de vampir”. Ceea ce nu știați este că energia consumată fără ca aparatele să meargă e mult mai mare decât cea folosită în timpul utilizării acestora.

Departamentul de Energie al Statelor Unite a informat că, în medie, 75% din electricitatea utilizată pentru alimentarea electronicelor și a aparatelor electrocasnice este consumată în timp ce produsele sunt oprite.

Electrocasnicele consumă energie atunci când nu sunt folosite

Când televizorul este oprit, el nu este, de fapt, oprit. El este în așteptarea cuiva care să apese butonul telecomenzii. Iar această așteptare folosește energie. Chiar și playerele DVD, DVR-urile, consolele de jocuri video dar și sistemele audio folosesc energie atunci când sunt oprite dar lăsate în priză. În aceeași situație se găsesc computerele, imprimantele, monitoarele sau alte dispozitive cu afișaj digital.

Și electrocasnicele consumă energie atunci când nu sunt folosite. Includem aici: plita electrică, cuptorul cu microunde, aparatul de cafea, mixerul, robotul de bucătărie, prăjitorul de pâine și restul echipamentelor.

Chiar și încărcătoarele lăsate în priză peste noapte sunt consumatoare de energie. Încărcătorul telefonului mobil, al sculelor electrice sau al altor dispozitive consumă în mod constant energie atunci când sunt conectate la priză.

Pentru a economisi energie este vital să scoateți din priză orice aparat care nu este folosit. Deși poate fi incomod uneori, scoaterea din priză a aparatelor electronice și electrocasnice atunci când nu sunt folosite, va micșora semnificativ factura de utilități, scrie takecontrolandsave.coop.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre