În sprijinul tinerilor care au studiat în afara țării, se preconizează să apară noi avantaje. Mai exact, toți tinerii români care studiază în străinătate vor beneficia de asigurare medicală gratuită atunci când revin acasă, potrivit unui proiect de lege trimis la promulgare după votul din Parlament. Documentul, adoptat de Camera Deputaților în calitatea de for decizional, extinde astfel lista categoriilor de persoane care au dreptul la asigurare de sănătate fără plata contribuției.
Avantaje pentru tinerii plecați din țară la studii
Conform RADOR, sunt vizați elevii de liceu, studenții și toți tinerii care frecventează programele de doctorat într-o unitate de învățământ acreditată în orice altă țară decât România. De această prevedere beneficiază și persoanele care urmează modulul de instruire individuală pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști.
Se elimină astfel o situație întâlnită în prezent, apărută din interpretarea eronată de către autorități a legislației actuale, respectiv faptul că, atunci când se află în țară cu diverse ocazii, studenților români care urmează cursurile universităților sau liceelor din străinătate nu li se recunoaște dreptul de asigurat.
Noul proiect legislativ, care a primit recent votul decisiv al deputaților, stabilește modificarea Legii Sănătății, astfel încât și cei care studiază în afacerea granițelor să poată beneficia de asigurare, fără plata contribuției. În proiectul inițial erau luați în calcul doar studenții din Uniunea Europeană (UE), Spațiul Economic European (SEE), Elveția sau Marea Britanie, dar senatorii au extins aplicarea măsurii în cazul tuturor tinerilor care studiază în străinătate, indiferent de țară, inclusiv liceenii.
Care sunt categoriile care beneficiază de asigurare extinsă
În plus, absolvenții Facultăților de Medicină și Farmacie vor fi asigurați încă șase luni de la finalizarea studiilor. Pe lângă elevii din țară și din străinătate care beneficiază de asigurare fără plata contribuției, între altele, și tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului, soțul, soția și părinții fără venituri proprii aflați în întreținerea unei persoane asigurate, persoanele cu handicap, femeile însărcinate, pensionarii și persoanele care primesc ajutor social, mai arată sursa citată.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Furtună de replici, după ce a trecut Uraganu prin Chișinău. Primarul Ceban explică de ce l-a invitat pe man...
- Ce se întâmplă la Lidl, săptămâna aceasta
- Zece semne că ești mult mai inteligent decât crezi
- Unii seniori vor primi două pensii în luna decembrie. Despre ce este vorba
- Marea actriță a României a murit, lăsând un gol imens. A fost o legendă a teatrului
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Mitul asasinatului de la Sarajevo. O nouă perspectivă propusă de un renumit istoric
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
- Rugăciunea mamei pentru fiul ei, cea mai puternică binecuvântare
- Începe numărătoarea inversă! Ce lecție trebuie să înveți la final de 2024 în funcție de zodie