Potrivit legii în vigoare, concediul de odihnă, de incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident sau boală profesională, precum și concediile pentru naștere, creștere și îngrijire copil sunt luate în considerare pentru pensie.
Prin Codul Muncii, fiecare angajat are dreptul la măcar 20 de zile libere, perioada de concediu de odihnă fiind calculat la stagiul de cotizare. În schimb, concediile fără plată nu vor fi luate în calcul: „Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”.
Concediul pentru incapacitate de muncă se acordă pe baza unui certificat medical
Un alt concediu care se va lua în calcul pentru vechime în muncă este cel medical pentru incapacitate temporară de muncă, accidente de muncă sau boli profesionale. Acesta se va acorda doar în baza unui certificat medical, privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale.
„Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, se spune în Legea nr. 346/2002.
Concediile pentru nașterea și creșterea copilului este de cel mult 126 de zile
Perioadă de cotizare pentru pensie este și concediul de creștere al copilului, cel de risc maternal, concediul de maternitate, de acomodare, pentru îngrijirea copilului bolnav, dar și cel paternal. Concediul de maternitate este împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie și poate fi de cel mult 126 de zile. În toată această perioadă, mamele vor lua o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni.
Angajații își pot lua și concediu pentru îngrijirea copilului bolnav
Conform OUG nr. 158/2005, angajații au dreptul să-și ia și un concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani. Dacă este vorba despre un copil cu handicap, atunci concediul se poate lua până când copilul împlinește vârsta de 18 ani.
Și în acest caz, angajații vor lua o indemnizație de 85%, o medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară. Nu în ultimul rând, recunoscut ca vechime în muncă este și concediul de îngrijitor.
Cine dorește să afle când se poate pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă poate afla imediat intrând pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice. Tot ce trebuie să faceți este să completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook