Simona Ionescu / Redactor Șef

Toți posesorii de pisici trebuie să își descarce aplicația aceasta

Toți posesorii de pisici trebuie să își descarce aplicația aceasta
Pisicile sunt, probabil, cele mai des întâlnite animale de companie. Deseori stăpânii lor sunt puți în situații delicate, pentru că nu înțeleg ce le transmit patrupedele.

Toți posesorii de pisici trebuie să își descarce aplicația aceasta.  O companie canadiană care activează în domeniul tehnologiei pentru sănătatea animalelor cu sediul în oraşul Calgary, provincia Alberta, a dezvoltat o aplicaţie care, prin intermediul camerei foto a telefonului, poate spune dacă o pisică resimte sau nu durere, informează Reuters.

Aplicația se numește Tably. Aceasta analizează poziţia capului, a ochilor, încordarea botului, precum şi mişcarea mustăţilor pisicilor. Folosind informațiile captate astfel, îi poate spune stăpânului pisicii dacă felina e stresată. Un studiu publicat în 2019 în revista Scientific Reports a ajuns la concluzia că „scala grimasei la feline” sau FGS este un instrument de încredere pentru evaluarea durerii acute la pisici. Astfel, aplicația le arată oamenilor dacă pisicuțele lor sunt bolnave și au dureri.

Toți posesorii de pisici trebuie să își descarce aplicația

„Îi ajută pe proprietarii de pisici să afle dacă animalul lor de companie are sau nu dureri”, a spus Miche Priest, de la Sylvester.ai. Dezvoltatorii aplicației susțin că aceasta ar putea fi foarte utilă și veterinarilor aflaţi la începutul carierei, deoarece însă nu au experiență ca să își dea seama singuri dacă o felină e suferindă.

„O aplicaţie care se bazează pe stocarea imaginilor cu feţe de pisici poate fi utilă, dar proprietarii de feline ar trebui să ia în considerare şi restul corpului pisicii, inclusiv coada, pentru a obţine informaţii despre starea animalului”, a mai spus Alice Potter din cadrul ONG-ului pentru protecţia animalelor RSPCA.

Aceasta explică câteva tipuri de comportament în cazul micilor feline. „Pisicile temătoare sau speriate îşi vor ţine coada foarte strânsă şi încordată. În plus, trebuie să ne gândim la comportamentul lor, dacă mănâncă, beau, îşi fac toaleta şi dorm aşa cum obişnuiau?”, a mai spus ea.

Sursa foto: Pixabay

Cea mai cumplită tragedie navală din România. Povestea ”Titanicului” românesc

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre