Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții importante în prima zi de Paște. De ce se consumă ouă roșii și pască imediat după Înviere

Tradiții importante în prima zi de Paște. De ce se consumă ouă roșii și pască imediat după Înviere
Învierea Domnului, așteptată cu bucurie în suflet de toți credincioșii, este un moment în care tradițiile se respectă cu sfințenie. Dar sunt puțini care știu de ce după Înviere se mănâncă ou roșu și pască.

Ouăle roșii și pasca sunt nelipsite de pe masa de sărbătoare și primele lucruri care trebuie consumate după ce vă întoarceți de la slujba de Înviere. Iată și motivul.

Începând cu Duminica Paștelui și până la Sărbătoarea Înălțării, creștinii se salută rostind „Hristos a înviat!” și „Adevărat a înviat!”. Credincioșii trebuie să poarte la slujba de Înviere haine noi, pentru a-și purifica sufletul și trupul, iar după ce au venit acasă, trebuie să mănânce un ou roșu și puțină pască. Pentru a fi curați ca pasca și sănătoși ca oul.

Ce să faceți pentru a avea spor la bani

De ce se mănâncă ouă roșii și pască imediat după Înviere

De asemenea, în prima zi de Paște, puneți într-un vas apă neîncepută, un ou roșu și un bănuț de argint. Cu această apă toți membrii familiei trebuie să se spele pe față pentru a fi sănătoși ca argintul și a avea spor la bani. De asemenea, există tradiția ca în prima zi de Paște, înainte de răsăritul soarelui, fără să vă vadă nimeni, să vă scăldați în apă curgătoare. Se crede că așa veți fi sprinteni, sănătoși și iubiți tot anul.

Oul trebuie curățat și împărțit de capul familiei

Lumânarea de la Înviere se păstrează tot anul

Din cele mai vechi timpuri se știe că primul ou trebuie împărțit în familie. Acesta trebuie curățat și împărțit de capul familiei, pentru ca toți să rămână uniți. De altfel, se crede că cei care ciocnesc ouă de Paște se vor întâlni pe lumea cealaltă. Fetele care vor descoperi un ou cu două gălbenușuri, tradiția spune că se vor căsători curând.

Lumânarea folosită la Înviere va fi păstrată tot anul și aprinsă în caz de revărsare de ape, grindină și trăsnete. Nu vă certați în prima zi de Paște, pentru că veți avea ghinion tot anul și încercați ca prima persoană care vă intră în casă să fie bărbat. Anafura sau crucea de pe pască e bine să fie păstrate, fiind considerate de leac.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre