Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce catolicii și ortodocșii sărbătoresc Învierea Domnului la date diferite. Care sunt tradițiile

De ce catolicii și ortodocșii sărbătoresc Învierea Domnului la date diferite. Care sunt tradițiile
Catolicii sărbătoresc astăzi sfânta Înviere a Domnului, în timp ce Paștele ortodox va fi pe 5 mai. De ce se celebrează la date diferite?

Catolicii și ortodocșii sărbătoresc Paștele în zile diferite, iar în 2024 această diferență este de cinci săptămâni. Cum diferă tradițiile diferitelor ramuri ale creștinismului.

Există multe asemănări între tradițiile catolice și cele ortodoxe în ceea ce privește sărbătorirea Paștelui, precum Postul și a Săptămâna Mare. Credincioșii limitează mâncarea și divertismentul și dedică mai mult timp rugăciunii.

Astfel, ei aduc un omagiu sacrificiului lui Hristos pentru mântuirea omenirii. Însă Postul catolic are relaxări semnificative: nu durează atât de mult și, de cele mai multe ori, este permis consumul de produse lactate. O altă tradiție comună este faptul că Paștele este considerată și de catolici o sărbătoare a familiei, care se reunește, participă la slujba de la biserică și continuă sărbătoarea acasă, în jurul mesei.

Paștele se cinstește între 4 aprilie – 8 mai

Învierea Domnului

În anul 325, în orașul Niceea a avut loc primul Consiliu Ecumenic din istoria creștinismului (sau Consiliul de la Niceea). Atunci s-a decis să se sărbătorească Paștele în prima duminică după echinocțiul de primăvară și luna plină. Deoarece aceste evenimente nu au o dată permanentă, Paștele creștin este o sărbătoare care se cinstește într-un interval de timp cuprins între 4 aprilie și 8 mai.

Dezacordurile au apărut în secolul al XVI-lea în legătură cu introducerea calendarului gregorian. Catolicii au trecut la acesta și au schimbat astfel sistemul de cronologie. Iar ortodocșii au rămas fideli calendarului iulian. Pentru a evita diferențele liturgice, la Congresul panortodox din 1923 de la Istanbul s-a decis ca majoritatea Bisericilor Ortodoxe să sărbătorească Crăciunul la aceeași dată cu lumea catolică, dar Paștele la date diferite.

Papa Ioan Paul al II-lea a dorit ca Paștele să fie sărbătorit laolaltă și de catolici și de ortodocși

Unul dintre cei mai iubiți oameni ai lumii, Papa Ioan Paul al II-lea a propus ca Paștele să se serbeze la aceeași dată, în cea de a doua duminică a lunii aprilie. Din nefericire, Bisericile Ortodoxe au refuzat inițiativa Vaticanului. Inițiativa a fost preluată și de actualul Suveran, Papa Francisc în 2015, dar din nou s-a lovit de un refuz. Ortodocșii și catolicii vor serba Paștele împreună însă în 2025 și 2028.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre