Tradiția spune că odată cu Joia Mare nu se mai bat clopotele, ci doar toaca, iar oamenii citesc rugăciuni și pregătesc bucatele de Paște.
Tradiții în Joia Mare. Nu consumați oțet și urzici și nu aruncați cojile de la ouăle folosite pentru a prepara pasca
Istoria spune că atunci când a fost răstignit pe Cruce, Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i s-a dat să bea oțet. De aceea, aceste cele două alimente sunt interzise credincioșilor în Joia Mare. În această zi, gospodinele înroșesc ouăle și pregătesc cozonacii și pasca. Atenție! Cojile de la ouăle folosite la acest produs nu se aruncă. Se strâng cu grijă și se pun într-un vas special, iar în Sâmbata Mare se aruncă pe o apă curgătoare. Se crede că astfel păsările din curte vor fi păzite de invazia celor prădătoare.
Ce se fac la Denii
În dimineața zilei oamenii vor merge la biserică să se împărtășească și să se spovedească, iar seara vor merge la cele 12 Denii. Credincioșii obișnuiesc să facă 12 noduri la o ață, câte un nod pentru fiecare Evanghelie și să-și pună o dorință. Acestea se dezleagă când aveți o problemă și dorința se va împlini.
În acestă zi se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare. Potrivit tradiției, în noaptea dinainte de Joia Mare se deschid mormitele, iar sufletele celor trecuți în neființă se întorc la vechile case unde vor rămâne până în sâmbăta dinainte de Rusalii.
Rugăciunea citită în Joia Mare face minuni pentru sufletul credincioșilor
Ca și în alte zile din Săptămâna Patimilor, în Joia Mare se citește o rugăciune foarte puternică, despre care se spune că face minuni pentru sufletul celor care o rostesc. „Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut!
Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre.
Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele.
Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu. Ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele.
Iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin”.
Sursă foto: digi24
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook