Tradiții în Lunea Mare. Rugăciunea din această zi se citește pentru mărturisirea păcatelor și iertare

Tradiții în Lunea Mare. Rugăciunea din această zi se citește pentru mărturisirea păcatelor și iertare
Săptămâna Mare are o semnificație aparte pentru orice credincios. Iată ce se face în prima zi din Săptămâna Patimilor.

Săptămâna Mare este ultima săptămână dinaintea Învierii Domnului. Iată ce tradiții și obiceiuri se păstrează din vechime.

Tradiții în Lunea Mare. Rugăciunea din această zi se citește pentru mărturisirea păcatelor și iertare

Din cele mai vechi vremuri, Lunea Mare este momentul în care se începe curățenia de Paște. Gospodinele scot lucrurile afară, le aerisesc, iar în unele locuri chiar se zugrăvește casa. O vorbă din bâtrâni spune:“Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”. De asemenea, în această zi se citește o rugăciune prin care se mărturisesc păcatele și se cere iertare Mântuitorului.

„O, Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea”

”Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfântă Ta Răstignire!

O, Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne invredniceste de mărirea Ta în răi. La această pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:

„Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu”

O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și va mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu!

Învredniciți-mă să va văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, că să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci.

Sursă foto: arctic