Patriarhia Română a luat această decizie pentru că sărbătoarea cade în Sâmbăta Mare, iar normele canonice prevăd mutarea ei în Săptămâna Luminată.
Persoanele care poartă numele Sfântului Gheorghe nu-și vor sărbători anul acesta ziua onomastică pe 23 aprilie, conform tradiției. Cei peste 1 milion de români își vor putea cinsti numele luni, în a doua zi de Paște.
„Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul s-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El”, a explicat pentru basilica.ro arhimandritul Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române.
Foto: Biserica Sfântul Gheorghe cel Nou, de la kilometrul 0 al Capitalei, paroh Emil Cărămizaru
În toate bisericile creștin-ortodoxe, pomenirea Sfântului Gheorghe se va face luni, 25 aprilie, pentru că în Sâmbăta Mare se țin slujbe speciale. Arhimandritul Chiril Lovin a explicat că luni se se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic.
Marea Sâmbătă este singura sâmbătă din an în care se ține post negru. Credincioșii nu mănâncă nimic până seara, când pot servi puțină mâncare de post fără ulei. Această zi reprezintă ziua în care a început biruința lui Isus Hristos asupra Iadului și de aceea se exclude prăznuirea vreunui sfânt.
Scrierile religioase impun ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, adică luni, în Săptămâna Luminată.
Viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor începute în anul 303.
Îşi mărturiseşte credinţa în Hristos şi este întemniţat din cauza acestor convingeri religioase. În încercarea de a fi forţat să renunţe la credinţa creştină, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Această zi rămâne ziua sa de prăznuire.
Singura sâmbătă în care se ține post negru
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook