Postul Adormirii Maicii Domnului îi pregătește pe creștini pentru două mari sărbători care vor fi în august. E vorba de Schimbarea la Față de pe 6 august și Adormirea Maicii Domnului de pe 15 august. Ce tradiții și obiceiuri trebuie se respectă în această perioadă.
După ora 15.00 se consumă doar hrană uscată
În postul Adormirii Maicii Domnului, cine ține post ca la carte nu va mânca nimic în zilele de luni, miercuri și vineri până la ora 15.00.
După această oră se va consuma doar hrană uscată. În ceea ce privește zilele de marți și joi, se acceptă consumul de legume fierte, dar fără untdelemn. Acesta se consumă sâmbătă și duminică, atunci când aveți voie să beți și un pahar cu vin. Dezlegare la pește este de sărbătoarea Schimbării la față.
Nu consumați struguri care nu sunt sfințiți la biserică
Tradiția spune că în postul Adormirii Maicii Domnului nimeni nu are voie să se certe, nu se fac nunți și petreceri. Pentru a avea o naștere ușoară, femeile care sunt însărcinate trebuie să se roage Maicii Domnului în această perioadă. Cei care mănâncă înainte de Schimbarea la față struguri care nu sunt sfințiți, vor suferi de dureri de burtă.
Rugăciune care vă scapă de nenorociri și vă însănătoșește
În perioada de post, credincioșii obișnuiesc să citească această rugăciune, aducătoare de mari bucurii în viață. „O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti mai presus decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiţi.
Dă-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare şi ajutor nu avem. Tu singură eşti mijlocitoarea bucuriei noastre, şi ca Maica lui Dumnezeu şi Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poţi să ne ajuţi nouă.
„Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră”
Că nimeni din cei ce se roagă ţie cu credinţă nu este ruşinat. Auzi-ne şi acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie.
Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veşnica şi nesfârşita bucurie, întru Împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Amin.
„Ştii nevoia mea, uşurează-mă de ea precum voieşti căci nu am alt ajutor afară de tine”
Împărăteasa mea cea preabună, nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, prietena sărmanilor, folositoarea celor neputincioşi şi ocrotirea celor necăjiţi. Vezi nevoia mea şi necazul meu. Ajută-mă, că sunt neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin.
Ştii nevoia mea, uşurează-mă de ea precum voieşti căci nu am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă bună mângâiere, decât numai pe tine, o, Maică a lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor. Amin”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook