Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfinții Petru și Pavel, ziua în care se deschide cerul. Cele mai importante tradiții care trebuie respectate

Sfinții Petru și Pavel, ziua în care se deschide cerul. Cele mai importante tradiții care trebuie respectate
Tradiția spune că Sfântul Petru e mâna dreaptă a lui Dumnezeu și alături de Sfântul Pavel locuiește pe lună. Care sunt cele mai importante tradiții care se respectă pe 29 iunie, de ziua sfinților Petru și Pavel.

Odată cu sărbătoarea sfinților Petru și Pavel de pe 29 iunie, reînvie multe tradiții și obiceiuri care sunt păstrate din cele mai vechi timpuri.

Se împart mere și miere în faguri

Pe 29 iunie se împart mere și miere

Tradiția spune că în toată țara în ziua sfinților Petru și Pavel credincioșii merg la biserică mere, colaci, colivă și miere în faguri, care urmează să fie sfințite de către preoți. Ulterior acestea sunt împărțite celor mai săraci, în memoria celor care au plecat din această lume. Motiv pentru care sărbătoarea din 29 iunie este cunoscută și ca Moșii De Sânpetru. Se spune că în această zi, la miezul nopții se deschide cerul iar Sfântul Petru poate fi văzut în dreapta Tatălui.

Când sfântul Petru plesnește din bici, pe pământ apar licuricii

Sfântul Petru este totodată și patronul agriculturii, de aceea în această perioadă s-a păstrat tradiția ca gospodarii să calce usturoiul și ceapa, pentru ca roadele să fie din belșug. Tot tradiția spune că atunci când sfântul Petru plesnește din bici, scânteile care se formează cad pe pământ și atunci se formează licuricii.

Purtați usturoi și pelin în buzunare

Puneți usturoi și pelin în buzunare

În zi de sărbătoare, pentru a alunga orice energie negativă credincioșii trebuie să poarte în buzunar usturoi și pelin. De asemenea, nu aveți voie să munciți, să spălați, pentru că altfel sfântul Petru se va supăra și va arunca cu tunete, fulgere și grindină. Tradiția spune că merii nu se vor scutura înaintea zilei de 29 iunie, pentru că altfel va cădea grindă peste holde.

Nu mâncați mere pentru a fi feriți de boli

Cine are pistrui, trebuie să se spele cu apă înainte de cântatul cocoșilor și astfel aceștia nu se vor mai înmulți. Gospodinele trebuie să țină o tradiție pentru a si ferite de boli: să nu consume mere până de ziua sfinților Petru și Pavel. Nu în ultimul rând, se spune că dacă va tuna în ziua sfinților, nici alunele nu vor fi viermănoase.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri