Oana Pellea a povestit, marți, despre propria ei depresie. A fost crunt. „Știu cam toate etapele depresiei. Am trecut prin asta în momentul în care mama mea a plecat dintre noi.
Țin minte că ceea ce m-a făcut să cer ajutorul a fost tot mama mea, care era în prag de plecare pe lumea cealaltă și mi-a zis să pun mâna pe telefon și să cer ajutor. Țin minte ce hău negru era. Ca imagine, închideam ochii și dacă mă gândeam la viitor, nu vedeam decât un ecran negru. Nu mai voiam să ies din casă. Nu mai voiam să practic meseria. A fost un coșmar”, își amintește artista.
Oana Pellea a acceptat să fie portavocea campaniei „Să învingem depresia” lansată de Janssen România alături de COPAC (Coaliția Organizațiilor Persoanelor cu Afecțiuni Cronice).
„Știu cât de greu e să convingi să ceri ajutor”
„Mi se pare extraordinară această inițiativă, această campanie. Am prieteni care trec prin depresie. Suntem, din păcate, din ce în ce mai mulți. Știu cât de greu este să îi conving pe cei care au depresie că oricine poate trece prin asta și că pasul cel mai important este să cerem ajutor. Există o teamă, o rușine de a mărturisi că trecem prin depresie. Eu am revenit numai cu ajutor. E o boală serioasă, dar e o boală care poate fi vindecată. Trebuie doar să o recunoști, să pui degetul pe problemă și să ai curajul să ceri ajutor”, a mai concluzionat celebra actriță.
Cifrele depresiei, de speriat
Campania își propune creșterea nivelului de informare și înțelegere despre provocările și stigma prin care trec cei care suferă de tulburări de sănătate mintală.
Statisticile arată că una din patru persoane este afectată pe parcursul vieții de tulburări de sănătate mintală, depresia fiind principala cauză de dizabilitate la nivel mondial. În Europa sunt peste 40 de milioane de oameni diagnosticați cu depresie, adică de două ori populația României.
Una din 10 persoane a lipsit de la serviciu din cauza depresiei, pierzând în medie 36 de zile lucrătoare pe fondul episodului depresiv. Costurile economice ale depresiei s-au ridicat la 136,3 miliarde euro în spațiul economic european în 2007, adică echivalentul a aproximativ 265 euro pentru fiecare locuitor din prezent.
Sursa foto: Instagram
Velea și Antonia, săruturi pasionale în public, ca la 16 ani. Care e explicația?
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook