Simona Ionescu / Redactor Șef

Trei ani de închisoare pentru Shakira! Artista acuză statul spaniol că a jupuit-o de bani

Trei ani de închisoare pentru Shakira! Artista acuză statul spaniol că a jupuit-o de bani
Shakira a recunoscut, astăzi, la primul termen al procesului său că e vinovată și că a fentat sistemul de plată a impozitelor între 2012 și 2014 cu suma de 14,5 milioane de euro. Faimoasa cântăreață a primit o condamnare de trei ani de închisoare și este obligată să achite o amendă de 7,3 milioane de euro.

Shakira (46 de ani) a acceptat să facă o înțelegere cu procurorii spanioli încă de la primul termen de judecată care a avut loc astăzi, în Spania. Artista a acceptat o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendare, dar și o amendă de 7,3 milioane de euro. Oamenii legii au acuzat-o că a prejudiciat statul spaniol cu 14,5 milioane de euro, reprezentând taxe și impozite.

Shakira trebuie să dea 21,5 milioane de euro statului spaniol

În contraatac, Shakira susține că a fost încolțită în tot acest caz și că deși avea convingerea că va câștiga procesul dacă va continua, ea a ales condamnarea la închisoare de dragul copiilor ei.

Shakira traversează o perioadă urâtă. Tocmai s-a despărțit de tatăl copiilor ei, fotbalistul Gerard Pique, pe care l-a prins cu o altă femeie – asistenta Clara Chia, în vârstă de 22 de ani.

Totodată, coșmarul Shakirei nu se termină aici. Potrivit deciziei instanței, ea este obligată, pe lângă amenda-șoc de 7,3 milioane euro, să plătească și impozitele pe banii nedeclarați, cei 14,5 milioane de euro.

Procurorii ar fi vrut-o aproape un deceniu după gratii

Fanii artistei au fost absolut șocați să audă propunerea procurorilor pentru pedeapsă: opt ani și două luni de detenție ar fi așteptat-o pe Shakira, dacă procesul ar fi continuat și aceasta ar fi pierdut. Mai mult, amenda ar fi fost 23,5 milioane de euro, în loc de 7, 3. Totodată, recunoașterea infracțiunilor i-a adus reducerea substanțială a condamnării și a sumei de plătit către „Fiscalía și Abogacía del Estado y Generalitat”.

Vestea bună este că condamnarea la închisoare 3 ani, cu suspendare, se poate comuta într-o amendă suplimentară de 432.000 de euro.

Autoritățile spaniole vânează VIP-uri?

Shakira a oferit presei o declarație plină de subînțelesuri:

„De-a lungul carierei mele, m-am străduit întotdeauna să fac ceea ce este corect și să dau un exemplu pozitiv pentru ceilalți. Acest lucru înseamnă deseori să fac un pas în plus în deciziile financiare personale și de afaceri pentru a obține cel mai bun sfat, inclusiv să cer sfatul autorităților fiscale preeminente din lume, PricewaterhouseCoopers International Limited și Ernst & Young Global Limited, care mi-au fost consilieri pe tot parcursul acestui proces.

Shakira vrea să-și protejeze copiii. Foto: Instagram

Din nefericire, și în ciuda acestor eforturi, autoritățile fiscale din Spania au urmărit un caz împotriva mea, așa cum au făcut-o împotriva multor sportivi profesioniști și a altor persoane de profil înalt, secătuindu-le energia, timpul și liniștea ani la rând. Deși am fost hotărâtă să îmi apăr nevinovăția într-un proces în care avocații mei erau încrezători că s-ar fi pronunțat în favoarea mea, am luat decizia de a rezolva în cele din urmă această problemă având în inimă interesul superior al copiilor mei, care nu vor să o vadă pe mama lor sacrificându-și bunăstarea personală în această luptă.”

Artista a mai spus: „Trebuie să trec peste stresul și încărcătura emoțională din ultimii ani și să mă concentrez asupra lucrurilor pe care le iubesc – copiii mei și toate oportunitățile care vor apărea în cariera mea, inclusiv viitorul meu turneu mondial și noul meu album, de care sunt extrem de încântată.”

Interpreta hitului „Hips Don’t Lie” a adăugat: „Îi admir enorm pe cei care au luptat până la capăt cu aceste nedreptăți, dar pentru mine, astăzi, a câștiga înseamnă să îmi recuperez timpul pentru copiii mei și pentru cariera mea.”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre