Simona Ionescu / Redactor Șef

Tribunalul din New York decide azi soarta Prințului Andrew în procesul de viol și agresiune sexuală

Tribunalul din New York decide azi soarta Prințului Andrew în procesul de viol și agresiune sexuală
Prințul Andrew se confruntă, marți, cu „Ziua Z” la Tribunalul din New York. Azi i se va hotărî soarta în procesul intentat de Virginia Giuffre. Tânăra susține că a fost violată și obligată să întrețină relații sexuale cu prințul când avea numai 17 ani.

Prințul Andrew nu participă fizic la proces, ci trimite doar echipa sa de avocați. Aceștia încearcă să anuleze cazul de agresiune sexuală – după ce au fost dezvăluite detalii despre o înțelegere secretă în valoare de 500.000 de dolari, pe care acuzatoarea sa, Virginia Giuffre l-a semnat cu Jeffrey Epstein.

Echipa de avocați a Ducelui de York va susține astăzi, la New York, că acordul secret de despăgubire, făcut public noaptea trecută, o împiedică pe Virginia să-l dea în judecată pe prinț. Asta deoarece semnând acordul și încasând banii ea a renunțat la dreptul de a-l chema pe duce în instanță. Acordul a fost semnat în urmă cu 13 ani.

Un anumit pasaj din actele judiciare ale cererii sale inițialearată astfel: „Pe lângă faptul că a fost exploatată în mod continuu pentru a satisface fiecare capriciu sexual al inculpatului, mi se cerea de către Epstein să fiu exploatată sexual de către colegii săi adulți de sex masculin, inclusiv membrii regali, politicieni, academicieni, oameni de afaceri și/sau alte cunoștințe profesionale și personale”.

Virginia Giuffre a încasat 500.000 de dolari de la Jeffrey Epstein

Virginia Giuffre ( Roberts după căsătorie), în vârstă de 38 de ani, susține că avea 17 ani când s-a culcat cu Andrew de trei ori în 2001, urmând ordinele lui Epstein, care era prieten al ducelui. Ea îl dă în judecată pentru acuzații de agresiune și provocarea intenționată de suferință emoțională.

În replică, Prințul Andrew i-a numit acuzațiile „nefondate” și le-a negat în mod repetat, susținând că ea caută „o zi de plată pe cheltuiala lui”. Acordul dintre Giuffre și Epstein dezvăluie că ea a acceptat 500.000 de dolari pentru a soluționa toate pretențiile împotriva lui.

Pe de altă parte, acum apare documentul pe care tânăra l-a semnat cu pedofilul Jeffrey Epstein. A fost, arată Daily Mail, o înțelegere  remunerată, prin care renunță la orice alte pretenții. Documentul de 12 pagini a fost făcut public luni seara. Actul nu îl menționează pe Andrew cu numele, dar echipa juridică a acestuia e pregătită să folosească astăzi în instanță acordul, ca motiv pentru a solicita să fie respinsă cererea de despăgubiri depusă de Virginia Giuffre.

Textul acordului de 12 pagini arată că ea a semnat pentru a nu mai avea pe viitor pretenții față de  „agenții, avocații, predecesorii, succesorii, moștenitorii, administratorii, cesionarii și mandatarii lui Epstein /sau angajat(i)”. De asemenea, ea a fost de acord să nu urmărească „orice altă persoană sau entitate care ar fi putut fi inclusă ca potențial pârât („alți pârâți potențiali”) în niciun fel de acțiuni și acțiuni în instanță pentru daune compensatorii sau punitive”.

Acordul l-ar putea salva pe prințul Andrew

Avocatul media Mark Stephens a declarat aseară pentru Sky News că înțelegerea a avut un „ajutor real” pentru duce, spunând: „La prima vedere, se pare că există o eliberare aici pentru Prințul Andrew. Cred că aceasta este una dintre zilele mai bune ale prințului Andrew în instanță. Cred că avocații Virginiei vor fi destul de îngrijorați de ceea ce spun termenii acordului. Aceasta este probabil cea mai bună șansă a lui de a ieși (din acest caz), dar bănuiesc că nu înainte de un recurs”.

O sursă apropiată ducelui și echipei sale de avocați a declarat pentru Daily Mail: „Documentul formează o bază centrală a moțiunii de respingere. Credem că acordul cu Epstein este un argument foarte semnificativ și convingător cu privire la motivul pentru care cazul ar trebui respins”. Pe de altă parte, avocatul lui Andrew, Andrew B. Brettler, care îl va reprezenta astăzi în instanță, a refuzat să facă vreun comentariu.

Prințul Andrew se confruntă cu o serie de eșecuri în instanță

Toate acestea au loc într-o perioadă pe care presa o numește „infernală” pentru duce. Săptămâna trecută, fosta sa prietenă apropiată, Ghislaine Maxwell, a fost găsită vinovată pentru recrutare și trafic de fete minore pentru Epstein. Acum aceasta riscă până la 65 de ani de închisoare.

Tot săptămâna trecută, ducele a suferit un eșec când judecătorul Kaplan i-a respins cererea de a opri cazul pe motiv că Giuffre nu locuiește în SUA.

Prințul Andrew a încercat și alte argumente tehnice pentru a opri cazul. El susține că legea prin care a fost introdus cazul este neconstituțională.

Dacă procesul merge înainte, avocații lui Giuffre așteaptă să fie prezentate documente care dovedesc afirmația bizară a prințului Andrew, dintr-un interviu, că nu transpira. Ducele a spus că aceasta ar fi o dovadă că nu a avut „o noapte transpirată de dans” într-un club din Londra cu Giuffre, în 2001, înainte de a face sex cu ea, așa cum susține tânăra.

Acuzatoarea prințului Andrew cere daune „nespecificate”

Avocatul prințului Andrew a mai arătat că Virginia Giuffre a respins o cerere de agresiune împotriva avocatului Alan Dershowitz, după ce acesta a invocat același acord, așa că ea ar trebui să facă același lucru pentru cazul împotriva lui Andrew.  În procesul intentat prințului Andrew,  Virginia solicită despăgubiri nespecificate, dar există speculații că suma ar putea fi de milioane de dolari.

Ea susține că a fost traficată de Epstein pentru a întreține relații sexuale cu Andrew când avea 17 ani și era minoră în conformitate cu legislația americană.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre