Simona Ionescu / Redactor Șef

Tristețe la Mormântul Sfânt. Iată cum arată acum cel mai iubit loc din lume din cauza războiului din Israel

Tristețe la Mormântul Sfânt. Iată cum arată acum cel mai iubit loc din lume din cauza războiului din Israel
Familii care își plâng morții, moschei distruse și soldați înamarți până în dinți, gata de atac. Așa ar putea fi descris în doar câteva cuvinte războiul din Israel. La Mormântul Sfânt n-a fost niciodată atâta liniște.

Israelul e în război, Ierusalimul a căzut într-o liniște stranie, întreruptă doar de alertele de pe telefoanele mobile și vuietul avioanelor militare. La Mormântul Sfânt nimeni nu se mai roagă. Decât Dumnezeu…

Orașul este semideschis, iar majoritatea magazinelor sunt închise, cu excepția celor care vând produse de primă necesitate. Școlile sunt închise, la fel ca și multe birouri. Toată lumea se roagă să revină la normalitate, dar nimeni nu știe când lucrurile se vor rezolva. Pe 10 octombrie, Custodia Țării Sfinte a emis o declarație în care i-a rugat pe toți credincioșii să „se roage și să postească pentru pace”.

În declarație se anunță și faptul că toate comunitățile franciscdane „se roagă pentru toate victimele, în special pentru civili și ostatici. Și pentru familiile lor. Să ne rugăm pentru ca ura, furia și frica care generează violența să se stingă în inimi. Să ne rugăm pentru ca comunitatea internațională să favorizeze inițiativele de mediere și de pace, mai ales în ceea ce privește protecția civililor”.

„Astfel de acțiuni sunt contrare principiilor fundamentale ale umanității și învățăturilor lui Hristos”

Pe 8 octombrie, într-o altă declarație, șefii bisericilor din Ierusalim au declarat: „Condamnăm fără echivoc orice act care vizează civili, indiferent de naționalitatea, etnia sau credința lor. Astfel de acțiuni sunt contrare principiilor fundamentale ale umanității și învățăturilor lui Hristos, care ne-a implorat să „iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Marcu 12:31).

Așa arată acum Mormântul Sfânt… Pustiit, lacrimi și durere…

Speranța și rugăciunea noastră fermă este că toate părțile implicate vor ține cont de acest apel la încetarea imediată a violenței. Îi implorăm pe liderii și autoritățile politice să se angajeze într-un dialog sincer, căutând soluții durabile care să promoveze dreptatea, pacea și reconcilierea pentru oamenii din acest ținut, care au suportat povara conflictului mult prea mult timp”.

„Noapte bună, Hristoase al nostru, Iartă-ne că te lăsăm singur în mormânt”

Cu puțin timp în urmă, arhidiaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale a postat pe contul de Facebook câteva fotografii de la Mormântul Sfânt. Dacă în urmă cu câteva săptămâni credincioșii veneau pe bandă rulantă să ceară îndurare și binecuvântare Mântuitorului, totul s-a transformat într-o liniște absolută și tristețe sfâșietoare. În locul unde Hristos a fost răstignit, înmormântat și a Înviat, doar Mântuitorul se mai roagă acum…

„A dispărut dragostea… dar oare când va muri ura dintre noi?”

„Trist și de mormânt… Ruinele unei deznădejdii, Hristos a rămas singur în mormânt!! Nu mă gândeam ca voi fi contemporan cu aceasta amărăciune a zilelor noastre, unde nu mai există umanitate, iar dinții se ascut tăios de multă răutate a oamenilor!  Noapte bună, Hristoase al nostru, Iartă-ne că te lăsăm singur în mormânt, deși sentimentul meu este ca te-am trădat și nu vedem jertfa Ta pe care ai adus-o lumii!

A dispărut dragostea… dar oare când va muri ura dintre noi?”, a fost mesajul postat pe contul de socializare de arhidiaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre