Simona Ionescu / Redactor Șef

Ucrainenii aduc sute de copii, pe brațe, în spitalele românești. Dezvăluirile șocante ale medicilor

Ucrainenii aduc sute de copii, pe brațe, în spitalele românești. Dezvăluirile șocante ale medicilor
Spitalul de copii Sf. Maria din Iași a fost locul unde copiii ucrainienilor s-au născut a doua oară, cu ajutorul medicilor.

E vorba de nu mai puțin de 625 de copii ucrainieni care au ajuns la unitatea spitalicească de la când a început războiul în Ucraina, susține Ziarul de Iași.

Potrivit informațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Tamara Roșu, micuții au avut noroc, pentru că existau cadre medicale care știu să vorbească limba rusă. Pe de altă parte, o bună parte dintre micuții care au ajuns la spital au avut nevoie de ajutor medical, dar nu a trebuit să fie internați.

„Norocul nostru absolut în perioada de început a fost că la unitatea de urgență am avut medici rezidenți în pregătire, care sunt din Republica Moldova, și cunoșteau foarte bine limba rusă. Ne-au ajutat foarte mult, mai ales că primele documente medicale pe care le aveau refugiații erau în chirilică.

„A fost un tur de forță și de sprijin al tuturor celor care vorbeau rusă”

Era greu să le traduci, trebuia să le introducem în baza electronică de date, în condicile de consultație. A fost un tur de forță și de sprijin al tuturor celor care vorbeau rusă. Veneau sâmbătă, duminică, noaptea, oricând erau apelați, iar cei care nu puteau ajunge răspundeau mereu la telefon. A fost extraordinar”, a povestit dr. Tamara Roșu.

Câți copii au murit în Ucraina din cauza războiului

Potrivit unui raport al Procuraturii Generale de la Kiev, au fost deportați ilegal 13.961 de copii din Ucraina și s-a reușit ca doar 126 să fie repatriați. Cifrele nu sunt însă definitive, ținând de faptul că nu includ datele din teritoriile ocupate de ruși. Din 24 februarie 2022 și până acum, datele arată că un număr de 914 copii au fost răniți. Din nefericire, alți 459 de copii au ajuns la dreapta Domnului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre