Simona Ionescu / Redactor Șef

Uitați-vă în sus! Abia peste 20 de ani le veți mai putea vedea. Apariții neobișnuite pe cer

Uitați-vă în sus! Abia peste 20 de ani le veți mai putea vedea. Apariții neobișnuite pe cer
În luna iunie, e obligatoriu să vă treziți devreme, dacă vreți să nu ratați o ocazie rară în viață. Trebuie să vă treziți „cu noaptea-n cap” și să priviți cerul. Iată care e motivul.

Înainte de răsăritul Soarelui, în această lună, pe cer vor putea fi văzute cu ochiul liber cinci planete. Așa ceva nu s-a mai întâmplat de mai bine de 20 de ani. În plus, data viitoare când toate aceste planete din Sistemul solar vor mai fi vizibile, împreună, pe cer, va fi abia în anul 2040. Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn vor putea fi văzute cu ochiul liber pentru foarte puțin timp, înainte ca cerul să fie luminat de Soare.

Care e prima planetă din cele cinci care apare pe cer

Cel mai bun moment pentru a le vedea este cu 30 de minute înainte de răsăritul Soarelui. Soarele răsare în această perioadă la ora 05:47, astfel că momentul optim pentru a vedea toate aceste planete, este ora 05:17. Evident, puteți să vă treziți și mai devreme.

Aceste planete apar pe rând pe bolta cerească, arată astronomii. Saturn, care se află la 1,4 miliarde de km de Terra, este prima planetă care răsare, în jurul orei 1.30 la începutul lunii și la 23:30, către sfârșitul lui iunie. Pe de altă parte, planeta Mercur se va vedea din ce în ce mai bine cu cât ne vom apropia de sfârșitul lunii iunie.

Sfat util: folosiți un binoclu sau un telescop

Astronomii au mai arătat că planetele Venus și Jupiter vor fi cel mai ușor de observat, Marte se va vedea slab, iar Mercur va fi cel mai complicat de observat, fiind foarte jos pe cer. De aceea, pentru a putea vedea optim această planetă, dar și pe celelalte, e util să folosiți un telescop sau un binoclu.

Ce trebuie să știți despre Sistemul solar

Sistemul solar este format din Soare împreună cu sistemul său planetar (care cuprinde opt planete împreună cu sateliții lor naturali) și alte obiecte non-stelare.  Cele patru planete interioare mici, Mercur, Venus, Pământul și Marte, numite planete terestre, care sunt compuse în principal din roci și metal.

Cele patru planete exterioare, numite giganți gazoși, sunt mult mai masive: Jupiter și Saturn, sunt compuse în principal din hidrogen și heliu; cele două planete mai îndepărtate, Uranus și Neptun, sunt compuse în mare parte din substanțe cu o temperatură de topire relativ ridicată (comparativ cu hidrogenul și heliu), numite ghețuri, cum ar fi apa, amoniacul și metanul.

În afară de cele opt planete, oamenii de știință au emis ipoteza existenței unei alte planete, denumită provizoriu „A noua planetă”. Această ipotetică planetă gigantă s-ar afla la marginea Sistemului Solar.

Sursă foto: Pixabay.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre