Ziua de 1 mai e dublu motiv de bucurie pentru români. Cei mai mulți au liber de Ziua Muncii, însă o bucurie și mai mare vine din zona de consum. De azi laptele s-a ieftinit considerabil.
Retailerii din România, în unanimitate, au fost de acord să reducă, voluntar, cu minimum 20%, preţul laptelui de provenienţă românească, începând cu data de 1 mai. De asemenea, în perioada următoare aceștia vor negocia cu fiecare procesator cu care colaborează, a anunţat Consiliul Concurenţei.
„Pe parcursul lunii mai vom vedea reduceri substanţiale, la raft, ale preţurilor laptelui proaspăt, având în vedere că retailerii ne-au confirmat participarea la acordul voluntar. Posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ţinând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător şi epuizate stocurile existente.
Ne aşteptăm că, în cele şase luni, cât este valabil acordul, să crească consumul. În plus, prognozele economice indică faptul că inflaţia se va reduce, iar astfel nu vom mai înregistra creşteri atât de mari ale preţurilor alimentelor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliul Concurenţei.
Cărui tip de lapte i se aplică reducerea
Acordul voluntar între retaileri şi procesatori pentru reducerea preţuluiui laptelui proaspăt de consum urmează după cum s-a decis la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă a reprezentanţilor fermierilor, procesatorilor din industria alimentară, Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România.
Concret, reducerea de cel puţin 20% a preţului la raft se va aplica laptelui de provenienţă românească care costă în prezent peste 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoţie. Diferența de preț se va împărţi între retaileri (minimum 10%) şi procesatori (minimum 10%).
Consiliul Concurenţei a precizat că va monitoriza un acord între producători și retaileri, împreună cu instituţiile responsabile, precum Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), urmând să utilizeze Monitorului Preţurilor la Alimente, platforma online care afişează preţurile produselor alimentare. În funcţie de rezultatele monitorizării, autoritatea de Concurenţă va discuta cu reprezentanţii Guvernului, pentru a vedea ce alte noi măsuri se impun.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook