Cum deosebeşti brânza cu chimicale de cea din lapte

Cum deosebeşti brânza cu chimicale de cea din lapte
Circa 40% din patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante și magazine alimentare vând brânză din prafuri și chimicale. Cum deosebeşti brânza cu chimicale, de cea din lapte.

Pe multe etichete scrie “brânză” ori “caşcaval”, dar produsele respective nu conţin nici o picătură de lapte. După mai multe controale în toată ţara, autorităţile au descoperit că circa 40% din patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante și magazine alimentare vând brânză din prafuri și chimicale. Cum deosebeşti brânza “adevărată”, de cea din chimicale? Recomandări de la veterinari.

Cum deosebiți brânza din lapte de cea făcută din prafuri și chimicale?

  • Primul indiciu este prețul. Întotdeauna, o brânză făcută din orice altceva în afară de lapte va fi mult mai ieftină decât una făcută din lapte. Un kilogram de brânză se obţine normal din 6-7 litri de lapte, în funcţie de calitatea acestuia, iar un litru de lapte nu coboară sub 2 lei. Făcând un calcul simplu, este evident că un kilogram de brânză nu poate costa 8 lei.
  • Țineți cont de culoarea produsului. O  brânză  făcută din grăsimi vegetale va fi mai albă decât una obţinută numai din lapte. De asemenea, textura este diferită de la un tip de brânză la altul. Brânza din grăsimi vegetale este mai compactă şi mai moale, pe când cea din lapte este mai aerată.
  • O brânză netedă trebuie să vă dea de gândit, întrucât brânza adevărată are orificii de aer în interior. Dacă acestea nu există, să luaţi în calcul că brânza este falsificată cu clorură de calciu.
  • Clorura de calciu întăreşte produsul. Tăiați o bucățică, congelaţi-o şi verificaţi a doua zi, după ce o dezgheţaţi, dacă a devenit sfărâmicioasă. În acest caz, e contrafăcută.
  • Dacă nu aveți timp, puneți bucățica în apă fiartă. Nu trebuie să se topească mai mult de 40% la fierbere, altfel e 80% margarină.
  • Când este pusă la desărat, în cazul în care laptele nu a fost de calitate, se va înmuia, se va desface în bucățele, dar dacă laptele a fost bun, va rămâne fermă.

De ce este periculoasă brânza contrafăcută

  • Pericolul pentru consumatori este uriaș, spun specialiștii. Mai ales dacă pe etichetă scrie lapte, în loc de grăsimi hidrogenate.
  • Cel mai mare pericol este colesterolul. Grăsimile hidrogenate se depun pe vase, cresc trigliceridele, toate aceste valori crescute duc la hipertensiune, boală coronariană, boală de inimă. Așa explică medicii infarctele la 27 de ani.