Simona Ionescu / Redactor Șef

Un descendent al întemeietorului Jandarmeriei Române a condus ceremonialul încoronării Regelui Charles. Povestea generalului care a făcut carieră în armata britanică

Un descendent al întemeietorului Jandarmeriei Române a condus ceremonialul încoronării Regelui Charles. Povestea generalului care a făcut carieră în armata britanică
Sâmbătă, 6 mai, regele Charles al III-lea a fost încoronat oficial suveran al britanicilor și al altor 14 țări din Commonwealth. Puțină lume știe că bărbatul care a condus ceremonialul Încoronării Regelui, general maior Christopher Ghika, este descendent al unui domnitor român.

Generalul maior Christopher Ghika, cel care a comandat gărzile regale la Încoronarea Regelui Charles al III-lea, este descendent al domnitorului român Grigore Alexandru Ghica, cel cunoscut ca fiind fondatorul Jandarmeriei Române, în anul 1850.

Mai exact, generalul britanic cu origini românești este strănepotul nepotului de fiu al lui Dimitrie Ghika-Comănești, unchiul domnitorului Grigore Alexandru Ghica (1807 – 1857), fondatorul Jandarmeriei Române. Radu Tudor scrie, într-o postare pe rețelele sociale, că și tatăl lui Christopher Ghika, John-Nicolas Ghika, a făcut, de asemenea, carieră militară, fiind brigadier în armata britanică și în cadrul Gărzilor Regale Britanice.

Generalul maior Cristopher Ghika a condus ceremonia militară în timpul încoronării

„Avem legături puternice cu România și, desigur, este locul de unde vine familia, iar asta este foarte important pentru noi”,  declara Christopher Ghika într-un interviu. Pe lângă faptul că este ofițer superior al armatei britanice, generalul maior Christopher John Ghika CBE a fost comandantul adjunct al coaliției militare conduse de SUA împotriva ISIS, Combined Joined Task Force-Operation Inherent Resolve, până în 2019.

Tatăl ofițerului superior își spune „prinț”

Conform wikipedia, tatăl său folosește titlul de prinț, pe care și-l trage din 1658, când dinastia albano-română Ghica a domnit în Moldova și mai târziu în Valahia. Educat la Ampleforth College Christopher însă  nu folosește în mod public titlul de „prinț”.

Domnitorul Grigore Alexandru Ghica a fost întemeietorul Jandarmeriei Române

El a fost încorporat în Garda Irlandeză în 1993, după ce a absolvit Academia Militară Regală, Sandhurst. După diverse roluri pe teren și în stat major, a devenit comandant al Batalionului 1, Garda Irlandeză, în 2010. A fost detașat ca șef al unui grup de luptă, în calitate de locotenent-colonel, în provincia Helmand, Afganistan.

Ulterior, a fost comandant adjunct al Diviziei 1 (SUA) de infanterie în 2014, șef al Capacității de personal din cadrul Comandamentului Armatei în septembrie 2015 și comandant adjunct al Strategiei și informațiilor din cadrul Combined Joined Task Force-Operation Inherent Resolve în 2018.

În același an a fost numit general-maior comandant al Diviziei Household. În iunie 2020, în timpul pandemiei de coronavirus, a fost responsabil de ceremonia modificată Trooping the Colour de la Castelul Windsor, apoi a fost numit comandant al procesiunii către Westminster Hall și al funeraliilor reginei Elisabeta a II-a. Generalul Cristopher Ghika a devenit locotenent-colonel de regiment al Gărzilor Irlandeze în iunie 2022.

Timișoreanul care a cântat la ceremonia de încoronarea

Acesta nu a fost singurul român implicat activ în evenimentele prilejuite de încoronarea Regelui Charles al III-lea. Violonistul român Alexandru-Mihai Bota, Sascha, cum este el cunoscut, a făcut parte din „The Coronation Orchestra”. Născut la Timișoara, fiul unui mare jazz-man, acesta a urmat o carieră muzicală reușind să fie bursier al reginei Spaniei. De-a lungul timpului, a susținut concerte alături de Lukas Hagen, Clemens Hagen, Radovan Vlatkovic, Gérard Caussé, Benjamin Schmid sau Michael Martin Kofler.

Timișoreanul Sascha Bota a făcut parte din „The Coronation Orchestra”

A urmat și studii în Austria, unde s-a alăturat proiectelor Salzburg Mozart Quartet și Kilviria Quartet. În anul 2003, el a decis să se mute în Australia, unde a devenit membru al prestigioasei Australian Chamber Orchestra. Cu această orchestră, a avut ocazia să susțină turnee în întreaga lume, impresionând audiențele cu talentul său muzical.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre