Simona Ionescu / Redactor Șef

Un motociclist din București a înfruntat primăria și a câștigat. Ce despăgubiri va primi bărbatul

Un motociclist din București a înfruntat primăria și a câștigat. Ce despăgubiri va primi bărbatul
Decembrie 2019 a fost un moment greu pentru un motociclist din București, care a fost victima unui accident petrecut pe o stradă din centrul Bucureștiului. Bărbatul s-a luptat cu primăria și a avut câștig de cauză.

80 de zile de îngrijiri medicale și ani de judecată. De atât a avut nevoie un motociclist din București pentru a pune cu botul pe labe primăria. Într-un final, a câștigat și a obținut despăgubiri în valoare de 28.000 de euro de la Administrația Străzilor. Sentința este definitivă.

Accidentul s-a produs pentru că nu exista indicatorul rutier „cedează trecerea”

Motociclistul Daniel Podlovski circula regulamentar pe strada Colței din București, o stradă cu sens unic când s-a trezit că o mașină care venea din dreapta și ar fi trebuit să îi dea prioritate, l-a lovit. Motociclistul și șoferul au mers în instanță, unde au demonstrat că accidentul s-a produs pentru că în acel loc nu exista indicatorul rutier „cedează trecerea”.

„Chiar polițistul care m-a anchetat a spus că dânsul personal a avut un accident acolo”

În urma accidentului, bărbatul a fost pur și simplu aruncat de pe motor. El a suferit o fractură la gleznă, și-a luxat mâna și a avut nevoie de 80 de zile de îngrijiri medicale. „Bineînțeles că acolo nu era pus semn și chiar polițistul care m-a anchetat a spus că dânsul personal a avut un accident acolo și au fost mai multe accidente din care bineînțeles, că primăria nu a învățat nimic din chestia asta. Mi-a rupt piciorul, în fine, am stat în spital, mi-a pus tije, o am și acum.”, a mărturisit motociclistul.

Accidentul s-a produs pentru că nu exista semnul „cedează trecerea”

Procesul a durat cinci ani

Nu mai puțin de cinci ani a stat prin tribunale motociclistul, dar într-un final instanța a decis că acesta are dreptate și va fi despăgubit de Administrația Străzilor cu 28.000 de euro. „Vorbim de daune materiale de aproximativ 20.000 de lei, daune morale de 120.000 de lei și cheltuieli de judecată de 2.500 de lei – daune pe care instanța ni le-a pus în vedere pentru a fi plătite.”, susține Marian Bârgău de la Administrația Străzilor.

Ce a spus instanța

În motivarea instanței de judecată se arată că bărbatul „a fost nevoit să suporte durere fizică, precum și emoții puternice de furie, tristețe, teamă, toate acestea reprezentând consecințele de neevitat, ale evenimentului traumatic suferit”. O comisie specializată în acordarea despăgubirilor pentru victime a suportat cheltuielile pentru avocat.

Din totalul despăgubirilor, firma a avut, în final, un comision bun. „A ieșit această ordonanță de clasare din care a ieșit ca vinovat Administrația Străzilor, am încercat o negociere și cu Administrația Străzilor, dar a eșuat. Astfel, ca firmă, ne-am obligat să suportăm toate cheltuielile pentru a se merge cu dosarul mai departe. Un avocat a mers în instanță, iar noi l-am susținut până la final.”, a declarat Mihaela Florea de la Biroul European de reprezentare.

Un alt caz, la Cluj, a arătat că se pot câștiga despăgubiri importante în instanță

În anul 2022, un motociclist clujean a primit 150.000 lei despăgubiri morale, după ce a rămas fără testicole în urma unui accident rutier din 2019.

Un șofer a întors neregulamentar, peste linia continuă a drumului, și i-a tăiat calea motociclistului. Medicii legiști au stabilit că ”viabilitatea testiculară este compromisă” în urma unui consult al bikerului, ”motiv pentru care s-a practicat orhectomie de necesitate (intervenție chirurgicală de îndepărtare a testiculelor la bărbați)”.

Motociclistul a cerut în instanță să i se acorde suma de 700.000 de euro despăgubire. A obținut doar 150.000 de euro. În motivare, instanța explică decizia.

„Acordarea daunelor morale pentru acoperirea integrală a prejudiciului i-ar permite reclamantului crearea unei ambianțe care să înlocuiască cât de puțin acele posibilități de viață familială și socială pe care omul pe deplin sănătos le are.

Asa cum a arătat anterior, leziunile suferite de reclamant în urma accidentului au fost unele de o gravitate mare prin urmare acestea au generat suferințe fizice, dar și psihice.

În prezent, reclamantul încă prezintă dureri în zona genitală, nu poate să stea confortabil în șezut și, mai mult, vătămările suferite și traumele suportate au contribuit la instalarea stării de anxietate a reclamantului, însoțită de un sentiment de neputință și inferioritate. După accident acesta nu s-a mai putut odihni, având frecvent coșmaruri, retrăind momentul accidentului.

Orice pierdere a funcțiilor firești ale corpului omenesc se obiectivează în mod necesar într-o privare de plăcerile vieții normale; evident că în situații de acest fel, la cererea victimei, este necesar să i se acorde o compensație bănească, care să-i ofere posibilitatea satisfacții de substituire”, se arată în dosarul de judecată, conform Gazeta de Cluj.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre