Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă privind consumul de energizante și avertizează că acestea au un efect negativ asupra organismului, distrugând sănătatea.
„Nicotina, alături de alcool, prezintă un potențial risc și pentru cineva sănătos”
Potrivit specialistului, energizantele conțin multă cofeină, aditivi, îndulcitorii și taurină, iar combinate, aceste substanțe fac rău organismului. „Avertizăm populația că aceste băuturi, chiar dacă sunt legale, pot fi și letale. Trebuie să ținem cont de faptul că ele conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori.
Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului. Astfel, nu este o surpriză că pot apărea variații de tensiune sau de ritm cardiac la cei nediagnosticați. Totodată, nicotina împreună cu cofeina și alte substanțe, precum alcoolul, prezintă un potențial risc și pentru cineva sănătos”, a mărturisit Tudor Ciuhodaru.
„Oamenii trebuie avertizați că pot exista consecințe foarte importante asupra sănătății”
Expertul susține că energizantele se vând oricărei persoane, chiar și copiilor și spune că ar trebui să fie achiziționate doar de către cei peste 18 ani. „Legale și mortale, așa pot fi numite aceste băuturi. Comercializarea lor ar trebui să fie restricționată, să fie puse în vânzare doar persoanelor care au peste 18 ani.
Totodată, pe ambalaj ar trebui să fie foarte clar evidențiate riscurile de sănătate. Oamenii trebuie să fie avertizați că pot exista consecințe foarte importante asupra sănătății. Conform statisticilor, în România, anual, se vând aproximativ 24 milioane de litri de băuturi energizante”, a mai spus medicul.
Băiatul a primit ajutor de la unul dintre studenții Facultății de Geografie și Geologie
Băiatul de 17 ani a plecat la o școală de vară care a avut loc la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și a fost cazat la cămine, alături de ceilalți colegi. Sursele spun că băiatul s-a trezit din somn și i-a spus unui coleg că nu poate respira, apoi a căzut. Speriații, colegii au sunat imediat la 112, iar până la sosirea medicilor, un student de la Facultatea de Geografie și Geologie i-a acordat primul ajutor, făcându-i manevre de resuscitare până au ajuns medicii la fața locului.
Când doctorii au ajuns, tânărul era în stup cardio-respirator și au continuat manevrele de resuscitare. Nici eforturile medicilor nu au fost de folos, iar băiatul a murit. Potrivit reprezentanților SMURD, colegii elevului decedat au povestit că acesta ”consumase băuturi energizante, aproximativ patru doze, şi fumase în noaptea respectivă două pachete de ţigări”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook