Băuturile energizante dăunează sănătății. Ce efecte au

Starea afrodisiacă cauzată de consumul băuturilor energizante ascunde un mare pericol pentru sănătatea ta. Medicii recomandă să evităm consumul acestor băuturi, întrucât acestea pot provoca grave disfuncţii cardiace şi a sistemului nervos. De ce este bine să nu consumăm băuturi energizante.
Cantitatea de cofeină din energizante o depăşeşte cu mult pe cea din cafea. Dacă băuturile răcoritoare conţin circa 25-40 ml de cofeină, atunci energizantele conţin o concentraţie înzecită faţă de acestea. Conţinutul acestor băuturi mărește pulsul, modifică tensiunea arterială, intensifică pulsaţiile inimii ce pot duce la hipertensiune arterială şi intercraniană. Drept rezultat scad capacitaţile creierului. Odată cu folosirea regulată a energizantelor muşchii inimii devin incapabili să funcţioneze în ritm obişnuit, simţindu-se necesitatea stimulentilor.
Consumul de băuturi energizante cauzează o irascibilitate sporită, manifestîndu-se prin nervozitate sau sensibilitate maximă faţă de factorii externi. Efectul acestuia ţine de la doua pîna la trei ore, perioadă în care te poate stresa şi sunetul automobilului care a trecut. Mai apoi apar furii neîntemeiate, dorinţa de a te certa.
După aceea urmează istovirea organismului şi a creierului. În scurt timp datorită tauriniei, a cărei cantitate dintr-un energizant se egalează cu 500 de pahare de vin rosu, se formeaza o dependenţă asemanatoare cu cea de cocaină. Consumul ridicat de energizante nu te face un erou la locul de munca sau în gaşca ta de prieteni, ci îţi creează noi probleme cu colegii şi certuri permanente.
Cantitatea ridicată de zahăr din energizante (24 g/250ml) reduce capacitatea organismului de a arde grăsimile. Acumularea grăsimilor este sporită semnificativ prin conţinutul de taurină şi guanină.
Băuturile energizante, atât alcoolice cât şi nealcoolice, impun organismului un anumit ritm de prelucrare a unei cantităţi mari de zahăr în lipsa apei, fapt ce complică funcţionarea ficatului, rinichilor şi a celorlalte organe.
Foto: Facebook
Eliza Gavrilescu s-a alăturat echipei editoriale Rețete şi Vedete în 2024, aducând cu ea peste un deceniu de experiență în presă. A colaborat și cu site-urile evz.ro și infoactual.ro. De-a lungul carierei, Eliza s-a remarcat prin modul echilibrat în care abordează subiectele, dar și prin seriozitatea și respectul față de public. Profesionalismul și atenția ei pentru corectitudinea informației se regăsesc constant în materialele pe care le semnează.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook