Analizele arată că lăcusta, greierele și viermele de făină sunt surse grozave de proteine, minerale și vitamine. Astfel, după evaluări riguroase, experții europeni ne asigură că aceste insecte pot fi puse pe mesele noastre în totală siguranță.
Alte insecte își așteaptă avizarea
Mai mult, sunt de-a dreptul recomandate, așa că în curând o să le găsim și pe piața românească, în batoane, dulciuri și pâine. Pe lista comisarilor, însă, așteaptă avizarea pentru consum și alte insecte, cum ar fi musca și mai multe tipuri de larve și moluște.
În prezent, aproximativ 2000 de specii de insecte fac parte din meniul zilnic a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume. În Uniunea Europeană, însă, sunt aprobate, până acum, pentru consum doar trei: viermele de făină, lăcusta călătoare și greierele de casă. Insectele cu undă verde de la Comisia Europeană se găsesc deja sub formă de pudră, uscate sau congelate.
O afaceră bănoasă
Ingredientele din insecte pe care le găsim la noi sunt importate, deocamdată nu avem ferme specializate sau fabrici de procesare, deși pare să fie o afacere bănoasă, cupotențial în viitor. 100 de grame de făină de greiere se vinde la noi cu apropae 100 de lei.
Ca să încurajeze dezvoltarea acestui sector cu potențial, Comisia Europeană alocă fonduri generoase pentru cercetare și producție. Bulgarii deja ne-au luat-o înainte și au o asociație a producătorilor și procesatorilor de insecte.
Hrană pentru miliarde de guri
Parlamentul European a avizat introducerea insectelor în alimentaţie încă din 2016. Acum, reprezentanţii Organizaţiei mondială de agricultură şi alimentaţie, sub egida ONU, caută soluţii pentru că acest tip de proteină să fie cât mai răspândită, chiar dacă în Europa gândacii nu sunt văzuţi chiar cu ochi buni în farfurie.
Insectele ar putea veni ca alternativă sustenabilă de hrană, în contextul în care au aport proteic ridicat, iar populaţia planetei este într-o continuă creştere. Estimările Naţiunilor Unite punctează faptul că până în 2050 omenirea trebuie să găsească o modalitate prin care să hrănească 9 miliarde de guri.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook