Simona Ionescu / Redactor Șef

Uraganul Milton a lăsat în urmă un peisaj apocaliptic. Crocodilii au intrat în casele oamenilor – Video

Uraganul Milton a lăsat în urmă un peisaj apocaliptic. Crocodilii au intrat în casele oamenilor – Video
Uraganul Milton a atins coasta americană azi noapte, iar ploaia a căzut în câteva ore cât ar fi curs în ani. Dezastrul este atât de mare, încât până și crocodilii au fugit și s-au ascuns în casele oamenilor, de frică.

Uraganul Milton a atins în cursul nopții coasta vestică a statului Florida și, chiar dacă intensitatea a fost într-un final una de categorie 3, cu o viteză a vântului de aproximativ 165 km/h, daunele sunt unele severe, iar imaginile sunt ca după apocalipsă. Cu toate că în unele zone pericolul a trecut, o parte din Florida rămâne încă sub avertisment, în timp ce Milton se îndreaptă către Atlantic. 

Acoperișul stadionului „Tropicana Field” a fost distrus de uraganul Milton
Foto: DailyMail

Chiar dacă intensitatea nu a fost cea anunțată, Milton a devastat orașe întregi și a lăsat 3 milioane de case fără curent electric. Inclusiv acoperișul stadionului „Tropicana Field”, care aparține echipei de baseball Tampa Bay Rays, a fost distrus într-un interval de câteva secunde. 

Salvatorii se confruntă cu mai multe pericole 

Pe măsură ce echipele de intervenție de urgență răspund în urma Uraganului Milton în următoarele zile, vor trebui să facă față multor pericole în zonele afectate de-a lungul Coastei Golfului — linii electrice doborâte, ruine instabile, rezervoare și conducte de gaz natural care se scurg, scurgeri chimice și multe altele. 

O tornadă a distrus liniile electrice în Wellington, Florida
Foto: DailyMail

Există și o altă preocupare în creștere, specifică zonelor de coastă din Florida și altor regiuni lovite de uragane — combustia spontană a vehiculelor electrice inundate de valurile de furtună cu apă sărată. 

Mai multe mașini electrice au luat foc 

Nu fiecare vehicul electric inundat de aceste valuri ia foc, dar incidentele au devenit suficient de frecvente încât asiguratorii, producătorii de mașini, șefii pompierilor și politicienii au emis avertismente către proprietarii de vehicule electrice înainte de devastările așteptate ale Uraganului Milton.

Mai multe mașini electrice au luat foc, din cauza inundațiilor
Foto: Miami Herald

De altfel, mai multe mașini electrice din Florida au luat deja foc din cauza inundațiilor severe provocate de furtună. Atunci când apa sărată din valurile puternice și inundații interacționează cu bateriile litiu-ion din vehiculele electrice, se poate declanșa o reacție chimică ce duce la incendii, chiar și după ce vehiculele au fost scufundate ore sau zile întregi. Tesla a emis chiar și un avertisment în acest sens, în așteptarea uraganului Milton. 

Uraganul anterior a provocat și el incendii 

Departamentele locale de pompieri au fost chemate la mai multe incidente în care mașini electrice s-au aprins spontan, reprezentând riscuri semnificative pentru casele și rezidenții din apropiere. 

Mai multe case și mașini au fost distruse de Milton
Foto: X

Florida a descoperit 50.000 de înregistrări de vehicule electrice și hibride în calea valului de furtună al Uraganului Milton și a numărat cel puțin 64 de incendii cauzate de baterii litiu după Uraganul Helene. Vehiculele electrice au reprezentat 17 dintre acestea, dar restul au fost dispozitive precum scutere, hoverboard-uri și cărucioare de golf. Un incendiu a fost declanșat chiar și de un scaun cu rotile electric.

Aligatorii s-au ascuns în casele oamenilor

Pe măsură ce locuitorii resimt impactul Uraganului Milton, experții au avertizat că animalele sălbatice, inclusiv membrii faimoasei populații de aligatori din Florida, ar putea ajunge în locuințe pentru a se adăposti de furtună.

 

@trtworldAn alligator was found in a family apartment as Hurricane Milton hit Florida, US. The hurricane, with recorded wind gusts reaching up to about 145km per hour, comes only two weeks after Hurricane Helene caused substantial damage across the south-eastern US state♬ original sound – TRT World

Imagini și clipuri șocante au apărut, surprinzând momentul în care o familie a deschis ușa mașinii și a fost întâmpinată de fălcile unui aligator. De asemenea, au fost raportate cazuri în care oamenii s-au întors în casele lor inundate și au găsit reptilele înotând prin bucătării.

Pericolul nu a trecut încă 

Peste tot pe unde Milton a făcut ravagii, s-au raportat deja mai mulți morți precum și case distruse. Pericolul însă nu a trecut, căci avertismentele de valuri de furtună rămân în vigoare pentru anumite zone de pe coasta de vest a Floridei și de-a lungul coastei estice a statului până la Altamaha Sound, Georgia.

Avertismente de uragan și furtună tropicală sunt, de asemenea, încă în vigoare pentru o mare parte a coastei est-centrale a statului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri