Simona Ionescu / Redactor Șef

Urmează scumpiri în lanț. Pandemia a lovit economiile statelor la nivel global

Urmează scumpiri în lanț. Pandemia a lovit economiile statelor la nivel global
Milioane de oameni se află în fața unei vești foarte proaste, după un an dificil care a pus în genunchi economiile statelor la nivel global. Alimentele se află în pragul unor scumpiri în lanț. Scenariu sumbru.

Specialiștii trag semnale de alarmă cu privire la creșterea inflației, mai ales în contextul efectelor negative înregistrate în domeniul economic. Prețurile alimentelor trebuie să fie accesibile cetățenilor, dar sunt multe de făcut. Ce spun marii economiști ai lumii.

Urmează scumpiri în lanț

Urmează scumpiri în lanț. Alimentele s-au scumpit deja la nivel planetar, dar specialiștii spun că suntem în pragul unor noi creșteri de prețuri, scrie evz.ro.

Guvernatorii s-ar putea însă, autosesiza cu privire și ar putea să ia măsuri. Încerce să țină sub control inflația înregistrată în domeniul alimentației. Magazinele alimentare își scumpesc produsele regulat, scrie presa internațională.

O analiză realizată de presa internațională aduce în discuție posibilitatea evitării noului val de scumpiri anunțat la nivel global. Există o soluție cu ajutorul căreia se poate evita problema creșterii prețurilor în domeniul alimentar. Tehnologie nouă în producere materiei prime, inovație în domeniu. Plus, stabilirea unui echilibru între activitatea din agricultură, politicile referitoare la schimbările climatice și bunăstarea animalelor.

Evoluția prețurilor alimentelor

În anul 1990, când prețurile erau mult mai avantajoase pentru americani, costul alimentației însuma aproximativ 42% din veniturile SUA. Până în anul 1950, noile inovații tehnologice din domeniul agriculturii au sporit producția de cereale, legume și fructe. Costurile alimentare au scăzut cu 30%.

În anul 1960 însă, procentul a scăzut cu 18%, iar din acel moment, industria alimentară nu a mai înregistrat ieftiniri.

Adoptând măsurile potrivite, în viitorul apropiat, inclusiv produsele alimentare sănătoase pot înregistra ieftiniri mai mari decât în perioadele anterioare. În acest sens, important este felul în care sunt folosite inovațiile tehnologice și politicile guvernamentale.

Ne așteaptă vremuri grele, spun experții americani.

Scenariul anilor ’80 se repetă

În anul 1980, un analist economic a făcut un pariu cu un ecologist. Este vorba despre profesorul Julian Simon de la Universitatea din Maryland. El a pariat cu ecologistul Paul Ehrlich de la Universitatea Stanford că prețurile la materiile prime vor scădea pe parcursul următorului deceniu.

Cei doi aveau viziuni foarte diferite. Simon susținea că tehnologia și inovațiile din acest domeniu vor permite omenirii să depășească creșterea a prețurilor. Ecologistul era de părere că un număr crescând al populației va conduce la foamete și sărăcie.

Redactorii publicației The Conversation sunt de părere că un astfel de pariu poate avea loc și în prezent. Ei spun că viziunile lor se aliniază cu cele ale economistului Julian Simon. Datorită tehnologiei, mâncarea sănătoasă ar putea să se ieftinească în următorii 20 de ani.

În prezent, tehnologia evoluează într-un ritm alert inclusiv în domeniul alimentației și cu precădere în domeniul agricol. În perioadele de secetă, recoltele în care s-a însămânțat materie de calitate reușesc să producă profit fermierilor. Tractoarele inteligente și platformele de chimie verde alături de nanotehnologie garantează recolte bogate.

Agricultura celulară (dezvoltarea proteinelor animale în bioreactoare sau rezervoare de fermentare) va reuși să producă o cantitate uriașă de proteine. Progresul raportat în sistemul de automatizare și iluminare din sere sugerează că fructele și legumele se vor putea vinde la prețuri accesibile consumatorilor.

„Ieftin și bun” versus „ieftin și de proastă calitate”

Reducerea prețurilor alimentelor nu va rezolva problema costurilor. Atât timp cât mediul este exploatat, iar animalele și muncitorii din domeniul agricol sunt tratați necorespunzător.

Dacă alimentele sunt ieftine și de proastă calitate sau nesănătoase, nu se va produce nici o schimbare. Când vine vorba de mâncare ieftină, trebuie făcută foarte bine diferența între „ieftin și bun” și „ieftin și de proastă calitate”.

Guvernanții ar trebui să ofere recompense agricultorilor care respectă măsurile necesare privind reducerea emisiilor de gaze și poluarea apei, notează sursa citată. Bunăstarea animalelor și a angajaților trebuie garantată print prevederi legale, în domeniul agricol și în economie.

Cine a câștigat marele pariu

Economistul Julian Simon a câștigat pariul cu ecologistul. Toate materiile prime indicate de Ehrlich au înregistrat scumpiri enorme de-a lungul anilor 80. Cu toate acestea, amândoi specialiștii au avut dreptate, spun jurnaliștii The Conversation. Economistul a constat în faptul că a ignorat importanța protejării mediului, iar ecologistul nu a avut încredere în inovațiile tehnologice. Sursa: evz.ro


Preţurile alimentelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Și la noi și în lume

Ce probleme va avea Omenirea în 2021. Previziuni sumbre

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre