Preţurile alimentelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Și la noi și în lume

Preţurile alimentelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Și la noi și în lume
Experții ne-au avertizat că anul 2021 va fi dificil și ne vom confrunta cu o criză alimentară de proporții. Se pare că au avut dreptate. Preţurile alimentelor a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Și la noi și în lume.

Experți americani și ONU au avertizat că pandemia va aduce în 2021 una dintre cele mai grave crize alimentare din ultimii zeci de ani. Iată că previziunea lor prinde contur.

Preţurile alimentelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Prețurile alimentelor a crescut, în special cel al cerealelor. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat încă de anul trecut că lumea se află în pragul celei mai grave crize alimentare din ultimii 50 de ani.

Și noi și în lume mâncarea este tot mai scumpă. Preţurile alimentelor au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Nu doar la noi, ci în toată lumea.

Din datele furnizate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură rezultă s-a scumpit tot ce înseamnă materie primă, scrie evz.ro.

Preţul cerealelor a crescut cel mai mult, respectiv, cu 36,6% faţă de luna mai a anului trecut. Preţul porumbului aproape că s-a dublat.

În același timp uleiurile vegetale s-au scumpit cu aproape 8 procente, iar preţul zahărului s-a ridicat cu 6,8%. Carnea şi laptele au înregistrat, de asemenea, creşteri de preţ cu 2,2, respectiv 1,8 la sută.

Puterea de cumpărare a românilor este foarte scăzută

Aceste scumpiri au efecte directe asupra noastră. Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, a vorbit despre acest subiect, la News Hour with CNN.

„Pentru noi românii, este foarte dificil. Spun lucrul acesta pentru că puterea de cumpărare a românilor este foarte scăzută, în ultima perioadă. Dacă urmărim statistic, numărul șomeriflor a crescut, cantitatea vândută a scăzut. Nu este o problemă doar în România, este o problemă generală.

Pe de-o parte, fiecare stat își face o protecție din acest punct de vedere și atunci exporturile scad și apare o ofertă mai mică pe fondul unei cereri mai mari.  Ar trebui să intervenim cu politici realizate de Ministerul Agriculturii, în strânsă legătură cu producătorii. Seceta de anul trecut conduce la scumpirile de anul acesta”, a explicat Dragoș Frumosu, la Antena 3.

Raportul furnizat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură

  • cel mai ridicat nivel al preţurilor alimentelor din ultimii 10 ani
  • preţul cerealelor +36.6%
  • preţul porumbului +89,9%
  • preţul uleiurilor vegetale +7,8%
  • preţul zahărului +6,8%
  • preţ carne +2,2%
  • preţ lactate +1,8%. Sursa: evz.ro

Ce probleme va avea Omenirea în 2021. Previziuni sumbre

Previziunile experților pentru anul 2021, în contextul pandemiei

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp