Studiu. Avantajele consumului alimentelor vegetale la cină

Studiu. Avantajele consumului alimentelor vegetale la cină
Persoanele care mănâncă prea mulţi carbohidraţi rafinaţi şi grăsimi animale la cină prezintă un risc mai mare de boli cardiace în comparaţie cu cele care consumă astfel de produse la micul dejun. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Societăţii de Endocrinologie din Statele Unite, citat de EurekAlert!, platforma operată de American Association for the Advancement of Science (AAAS).

Noul studiu vorbește despre avantajele consumului alimentelor vegetale la cină. Bolile cardiovasculare, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, atacul de cord şi accidentul vascular cerebral, reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, cu aproximativ 17,9 milioane de decese din aceste cauze înregistrate în fiecare an.

Aceste boli  sunt cauzate mai ales de consumul de grăsimi saturate, carne procesată şi zaharuri adăugate. Toate cele menționate pot contribui la creşterea nivelului de colesterol şi la un risc mai mare de boli de inimă.

Avantajele consumului alimentelor vegetale la cină

O dietă sănătoasă pentru inimă, bazată preponderent pe carbohidraţi din legume şi cerealele şi pe o cantitate mai mică de carne, e în avantajul oamenilor.

„Orele la care se ia masa şi calitatea alimentelor sunt factori importanţi de luat în considerare atunci când se caută modalităţi de a reduce riscul de apariţie a bolilor de inimă. Studiul nostru a constatat că persoanele care consumă o cină pe bază de plante, cu mai mulţi carbohidraţi integrali şi grăsimi nesaturate şi-au redus riscul de boli de inimă cu zece procente”, a declarat autoarea studiului, Ying Li, de la Universitatea de Medicină din Harbin, China.

Aceasta a mai precizată că „este întotdeauna recomandată o dietă sănătoasă, în special în cazul persoanelor cu risc crescut de boli de inimă. Am constatat că un consum de produse din carne şi carbohidraţi rafinaţi la micul dejun în loc de cină a fost asociat cu un risc mai”.

În studiul menționat, cercetătorii au studiat date prelevate de la 27.911 persoane adulte din Statele Unite incluse într-o vastă bază de date din Statele Unite (National Health and Nutrition Examination Survey – NHANES). De asemenea, au analizat informaţiile asociate alimentaţiei, colectate în timpul interviurilor cu participanţii, pe parcursul a două zile non-consecutive.

Specialiştii au examinat și asocierea dintre consumul de grăsimi, carbohidraţi şi proteine în diferite momente ale zilei – micul dejun sau cină – şi ratele de apariţie a bolilor de inimă în rândul subiecţilor. Concluzia a fost că riscul de boli de inimă s-a redus cu zece procente în cazul consumului unei mese pe bază de plante zilnic.

Alimente care previn cancerul la sân. Ce nu trebuie să lipsească din alimentație

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp