Simona Ionescu / Redactor Șef

Valoarea punctului de pensie crește. Ce spune ministrul Simona Bucura Oprescu

Valoarea punctului de pensie crește. Ce spune ministrul Simona Bucura Oprescu
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu le-a dat bunicilor vestea pe care o așteptau de multă vreme. Cei care au pensie minimă garantată, vor avea parte de o majorare semnificativă a pensiilor.

Deocamdată însă, ministrul Muncii nu a putut să precizeze de când vor primi românii mai mulți bani.

„Aici avem două variante de lucru. Ne dorim să avem un proces de adoptare a noii legi a pensiilor cât mai rapid. Dacă acest act normativ va fi finalizat înainte de 1 ianuarie 2024, atunci vom vedea în noua lege a pensiilor.

„Dorim să avem o creștere care să se simtă, dar îmi este imposibil să vă spun acum un procent”

Categoric vom avea o pensie minimă mai mare, fiindcă tocmai de la ideea aceasta se pleacă. Considerăm că suma de 1225 lei este o pensie foarte mică și tocmai aici ne dorim să venim cu o creștere a pensiilor. Ne dorim să avem o creștere care să se simtă, dar îmi este imposibil să vă spun acum un procent, fiindcă la legea pensiilor avem trei variante de lucru”, a declarat minstrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN.

Vor fi majorate și celelalte pensii

Pe de altă parte, ministrul Muncii a precizat că urmează o majorare și a celorlalte pensii, dar nu spus când va avea loc aceasta.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu

„În ceea ce privește legea pe care o pregătim, plecăm de la ideea de creștere a pensiei minime, de creștere a punctului de pensie de la 1785 la o valoare pe care o s-o comunicăm public după ce avem absolut toate studiile de impact făcute de cei de la Banca Mondială.

Anul acesta am avut o majorare a pensiilor la 1 ianuarie cu 12%. Veți spune că majorarea a fost mică, însă ne-am raportat la inflația anului precedent.

„Încercăm să accelerăm acest proces și să avem până la sfârșitul anului în termen noua legea a pensiilor”

S-a făcut această indexare cu 12%, ținându-se cont de inflația anului precedent. În momentul în care vom avea gata pachetul noi legi a pensiilor vom ști exact cu cât vor creşte. Avem următoarea situație acum: avem două priorități imediate la Ministerul Muncii. Una dintre acestea este legea pensiilor.

Legea pensiilor din sistemul public și legea pensiilor de serviciu sunt aferente cererii de plată trei din PNRR, ceea ce înseamnă că trebuie să ne mișcăm foarte rapid. Inclusiv mâine avem întâlnire cu Comisia Europeană pentru a încerca să accelerăm acest proces și să avem până la sfârșitul anului în termen noua legea a pensiilor”, a declarat ministrul Muncii, pentru sursa citată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre