Simona Ionescu / Redactor Șef

Vărul lui Tzancă Uraganu, călcat de mașina tovarășilor de hoție. Era „zburător” într-o bandă care jefuia TIR-uri din mers

Vărul lui Tzancă Uraganu, călcat de mașina tovarășilor de hoție. Era „zburător” într-o bandă care jefuia TIR-uri din mers
O veche metodă, prin care TIR-urile aflate în mers sunt prădate de indivizi care riscă totul, chiar și viața, pentru a-și duce ”misiunea” la îndeplinire, pare că a reînviat. Este vorba de ”hoții zburători” care la viteze de 100 de km/h se agață de camioanele din care apoi aruncă marfa la marginea străzii, pe câmp.

În urmă cu câteva zile, o astfel de operațiune de jefuire a unui camion a eșuat, iar ”zburătorul”, despre care surse judiciare spun că ar fi vărul manelistului Tzangă Uraganu, a ajuns mai mult mort decât viu la spital. Polițiștii ilfoveni încearcă acum să dea de urma întregii grupări.

”Zburătorii” care golesc TIR-urile din mers

La jumătatea anilor ‘90 șosele din județul Ilfov, drumuri intens circulate de camioane încărcate cu orice (de la baxuri cu apă și alimente până până la produse electronice scumpe și chiar mobilă) erau jefuite sistematic din mers. Tâlharii, foarte bine organizați în bande, au dat mari bătăi de cap poliției vreme de mai bine de un deceniu. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, furtul mărfurilor era observat târziu, poate chiar la zeci sau sute de kilometri distanță de locul infracțiunii, în vreo parcare unde șoferul oprea să se odihnească sau să alimeneteze cu carburant.

Pentru că jafurile aveau un specific aparte, iar hoții erau obligatoriu niște indivizi atletici cu abilități sportive care se cățărau în camioane aflate în mers, infractorii au fost botezați ”zburătorii”.

Camioane jefuite la pont. Zburătorii știu ce e în remorcă, dar și traseul exact

”E nevoie de curaj să jefuiești un camion aflat în plină viteză. La început, nu foloseau chingi de legătură cu mașina din care săreau în camion. Foloseau capota mașinii lor drept rampă unde hoțul stătea în echilibru până ce deschidea ușile din spate ale TIR-ului, unde era încărcătura. Ca se le fie mai ușor, urmăreau camioane acoperite cu prelată ce putea fi tăiată ușor. Ulterior, când și sistemele de siguranță ale ușilor au mai avansat, hoții au început să-și asigure zburătorul în chingi ce au legătura cu mașina care urmărește TIR-ul din spate, aproape lipit de el. Asta pentru că hoțul avea nevoie de mai mult timp să deschidă remorca. Alte două mașini, una din lateral și alta din față, escortează camionul prădat din mers. Cele mai multe dintre TIR-uri sunt prădate la ponturi date din interiorul firmelor unde au fost încărcate. De acolo primesc informații legate de marfă, dar și despre traseul urmat de camion. Știind zona prin care trece, hoții pot acționa după un plan”, au explicat surse judiciare pentru Rețete și vedete.

Nesincronizare între „zburător” și „recuperatori”

Un asemenea jaf, model al anilor ‘90, a avut loc zilele trecute pe o autostradă care străbate și județul Ilfov. Dacă lucrurile nu ar fi scăpat de sub control bandiților, nu se știe unde ar fi fost descoperită lipsa mărfii. Conform unor surse judiciare, atacul s-a produs la adăpostul întunericului, iar în postura de ”zburător” ar fi fost un văr de-al cunoscutului manelist Tzangă Uraganu, un anume Felix Velcu, zis Sefor. Chiar dacă era prins în chingi de siguranță la capătul cărora erau complicii săi, care aveau misiunea să-l recupereze, Sefor s-a dezechilibrat și a căzut sub roțile mașinii acestora, prin trapa căruia tocmai ieșise pentru a se urca în camionul vizat. Cu un om doborât în urma acestei erori de execuție, a unor nesincronizări între ”zburător” și cei din autoturismul de recuperare, gruparea a abandonat ”misiunea”.

Călcat chiar de mașina complicilor

Ghinionistul, aproape strivit de mașina care a trecut peste el, a fost dus de complicii săi la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, unde medicii au reușit să mai repare ceva din ”daunele” suferite în timpul jafului. A fost necesară o intervenție chirurgicală suferită la cap pentru a-l salva, a spus presei un alt membru al familiei lui Tzancă Uraganu după ce s-a răspândit zvonul morții lui Sefor.

Tot de la spital – după ce medicii au fost obligați să raporteze că îngrijesc victima unui accident rutier – au aflat și au intrat pe fir și judiciariștii ilfoveni, care acum încearcă să facă lumină în acest caz și să pună mâna pe toți cei care au participat la jaful eșuat. Și, mai ales, cercetează dacă este vorba de o grupare care a mai prădat din mers și alte camioane.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre