Simona Ionescu / Redactor Șef

Vaticanul înăsprește regulile privind veridicitatea fenomenelor supranaturale. Se înlocuiesc deciziile stabilite în 1978

Vaticanul înăsprește regulile privind veridicitatea fenomenelor supranaturale. Se înlocuiesc deciziile stabilite în 1978
Biserica Catolică este din ce în ce mai precaută, iar Vaticanul stabilește reguli foarte stricte pentru a evalua veridicitatea fenomenelor supranaturale.

Afirmațiile privind fenomenele religioase au crescut vertiginos în ultimii ani, într-o eră a rețelelor de socializare. De aceea, Vaticanul a devenit suspicios și a început să stabilească reguli pentru stricte pentru a evalua veridicitatea fenomenelor supranaturale.

Sunt înlocuite hotărârile stabilite ultima dată în 1978

Cât de credibilă este afirmația că o relicvă sfântă a dus la o vindecare miraculoasă? Cum ar trebui să fie confirmată o apariție divină? Acestea sunt câteva dintre temele abordate în noile orientări ale Vaticanului privind fenomenele supranaturale, care îndeamnă Biserica Catolică să adopte o abordare mai precaută.

Documentul, întocmit de Dicasterul pentru Doctrina Credinței al Vaticanului, stabilește reguli mai stricte pentru a evalua veridicitatea unor astfel de afirmații. Noile îndrumări au fost prezentate vineri în cadrul unei ședințe de informare a presei și înlocuiesc hotărârile stabilite ultima dată în 1978.

Documentul avertizează împotriva creării de „pagube pentru unitatea Bisericii”

Documentul recomandă ca incidentele legate de fenomene să fie evaluate cu atenție, pentru a se asigura că acestea nu sunt frauduloase sau o încercare de a face bani.

Documentul avertizează împotriva creării de „pagube pentru unitatea Bisericii” și a erorilor grave care ar putea „provoca scandaluri și submina credibilitatea Bisericii”. Rapoartele privind astfel de fenomene ar fi crescut în ultimii ani, într-o eră a rețelelor de socializare, uneori răspândite prin dezinformare și zvonuri.

Episcopii trebuie să emită un „nihil obstat”

Recunoașterea supranaturalului de către Vatican este rară. Noile orientări spun că, de regulă, episcopii ar trebui să emită un „nihil obstat” (adică niciun obstacol) în astfel de cazuri. Acest lucru înseamnă că incidentul nu ar fi recunoscut în mod oficial ca fiind supranatural, dar că nu ar exista niciun obstacol în calea cultului.

Papa poate interveni în cazuri excepționale

Vaticanul schimbă regulile privind fenomenele paranormale

Documentul continuă spunând că alte cinci decizii pot fi emise de către episcopi, inclusiv respingerea totală a evenimentului ca fiind supranatural sau chiar interzicerea închinării la anumite fenomene. Conform noilor reguli, episcopii ar trebui să ceară întotdeauna aprobarea Vaticanului înainte de publicarea oricăror concluzii, Papa putând interveni în cazuri excepționale.

Locul unde Fecioara Maria a apărut copiilor

Aparițiile au fost raportate de-a lungul secolelor. Cele recunoscute de Biserică i-au determinat pe pelerini, dar și pe papi, să viziteze locurile în care au avut loc. De exemplu, milioane de oameni se adună la Lourdes, în Franța, sau la Fatima, în Portugalia, unde se presupune că Fecioara Maria ar fi apărut copiilor, promițând un miracol, după care se spune că mulțimea ar fi văzut soarele zig-zagând pe cer. Vizita a fost recunoscută oficial de către Biserică în 1930.

A fost nevoie de opt ani pentru ca episcopul local să dezmintă povestea

Dar alte rapoarte au fost considerate de către oficialii bisericii ca fiind false. În 2016, o italiancă a început să pretindă apariții regulate ale lui Iisus și ale Mariei într-un orășel din nordul Romei, după ce a adus înapoi o statuie din Medjugorje, în Bosnia, unde se spune că ar fi apărut și Fecioara Maria.

Mulțimile s-au rugat în fața statuii și au primit mesaje, inclusiv avertismente împotriva căsătoriilor între persoane de același sex și a avortului. A fost nevoie de opt ani pentru ca episcopul local să dezmintă povestea. Sanctuarul nu a fost menționat în noile orientări.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre