Actorii britanici Olivia Hussey, în vârstă de 71 de ani, și Leonard Whiting, în vârstă de 72 de ani, au intentat, vineri, un proces în California, în care acuză studioul Paramount de hărțuire sexuală, abuz și fraudă. Foștii actori cer despăgubiri despre care se crede că depășesc 500 de milioane de dolari, pentru că au fost filmați nud în celebrul film al lui Zeffirelli.
Filmul Romeo și Julieta a fost regizat de cineastul italian Franco Zeffirelli și a fost lansat prin intermediul Paramount Pictures în 1968. Acesta și a fost apreciat de critici și i-a adus cineastului italian o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor. Zeffirelli a murit în 2019, la vârsta de 96 de ani.
#MeToo după 55 de ani
Actorii britanici susțin că li s-a spus inițial că nu vor fi filmate sau difuzate scene de nuditate. Acum ei cer despăgubiri la Curtea Superioară din Santa Monica, California, acuzând Paramount Pictures de hărțuire sexuală, fraudă, abuz sexual și provocarea intenționată de stres emoțional. Asta după ce ambii actori britanici susțin că Zeffirelli le-a spus inițial că nu va exista nicio scenă de nuditate în film.
Cu toate acestea, în ultima zi de filmare, ei susțin că acesta le-a spus că filmul „va eșua” dacă nu vor juca o scenă nud, purtând machiaj corporal. Cei doi aveau doar 15 și 16 ani când au fost distribuiți în adaptarea cinematografică a piesei clasice a lui Shakespeare de către regizorul italian Franco Zeffirelli.
„Ceea ce li s-a spus și ceea ce s-a întâmplat sunt două lucruri diferite, a declarat Tony Marinozzi, manager de afaceri al actorilor, într-un comunicat. Ei au avut încredere în Franco. La 16 ani, în calitate de actori, i-au urmat exemplul că nu va încălca acea încredere pe care o aveau. Franco era prietenul lor și, sincer, la 16 ani, ce să facă? Nu existau opțiuni. Nu a existat niciun #MeToo”.
Nuditate cu adolescenți în ultima zi de filmare
Procesul susține că cei doi au fost filmați dezbrăcați fără știrea lor și cer acum daune. Procesul susține că adolescenții „nu au avut de ales decât să joace nud, cu machiaj corporal, așa cum li s-a cerut în ultima zi de filmare”, deși inițial li s-a promis că nu vor fi filmate sau difuzate imagini nud. Zeffirelli le-a arătat actorilor unde va fi amplasată camera de filmat, dar le-ar fi garantat că nu va fi filmată sau difuzată nicio scenă de nuditate. Apoi, Hussey și Whiting au crezut că „nu au avut de ales decât să joace nud, cu machiaj corporal, așa cum li s-a cerut în ultima zi de filmare”.
Într-o declarație pentru Variety, Solomon Gresen, avocatul celor doi, a declarat că actorii „erau niște copii foarte tineri și naivi în anii ’60, care nu înțelegeau ce urma să îi lovească” și că scena le-a provocat dureri financiare, fizice și emoționale pe termen lung. De asemenea, filmul i-ar fi costat pe Hussey și Whiting „o viață întreagă de pierderi de venituri și alte beneficii și oportunități de angajare”, potrivit plângerii citate de Daily Mail.
„Dintr-o dată au devenit faimoși la un nivel la care nu se așteptau și, în plus, au fost violați într-un mod pe care nu știau cum să îl abordeze”, a spus Gresen. Potrivit Variety, procesul actorilor se bazează pe o lege californiană care a suspendat temporar termenul de prescripție în cazul plângerilor pentru abuz sexual asupra copiilor. Legea respectivă avea ca termen limită data de 31 decembrie 2022.
Cu ce se ocupă foștii protagoniști din Romeo și Julieta
Hussey și-a continuat cariera de actriță și chiar s-a reunit cu Zeffirelli pentru a o interpreta pe Maria, mama lui Iisus, în aclamata miniserie a regizorului Jesus Of Nazareth din 1977. Într-un interviu din 2018, Hussey a susținut că Zeffirelli s-a referit la ea ca la „Boobs O’Mina” și că a recunoscut că ea a fost dragostea neîmpărtășită a vieții sale. La acea vreme, Hussey a mai spus că „i-a plăcut să o joace pe Julieta”, dar că presa a fost „obositoare”. Și Whiting a continuat să se bucure și de o carieră de actor și cântăreț în Marea Britanie, țara sa natală.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook