Simona Ionescu / Redactor Șef

Versurile lui Eminescu l-au impresionat pe Papă

Versurile lui Eminescu l-au impresionat pe Papă
Mihai Eminescu a scris una din cele mai frumoase rugăciuni. Poate că nu știați asta. Dar poezia merită citită și amintită, cu atât mai mult, azi, de Ziua Culturii Naționale.

Puțină lume știe versurile lui Eminescu l-au impresionat pe Papă, peste ani. Iar acest lucru a generat o întâmplare fără precedent.

Sunt destul de puțini oamenii ce cunosc faptul că Rugăciunea lui Mihai Eminescu a fost recitată de către Papa Ioan Paul al II-lea, la Vatican, în limba română.

Considerat una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei secolului al XX-lea, Papa Ioan Paul al II-lea (18 mai 1920, Wadowice, Polonia –2 aprilie 2005, Vatican) a fost puternic impresionat de versurile poetului nostru național nepereche și a decis să arate lumii ce rugăciune frumoasă a fost scrisă de un român.

Astfel, în anul 1999, cu puțin timp înainte de vizita sa în România, cel de-al 264-lea papă a recitat, în limba română, în Piaţa san Pietro din Roma, Rugăciunea către Maica Domnului compusă de Mihai Eminescu. Evenimentul a avut loc într-o duminică, cu ocazia binecunoscutei ceremonii Angelus.

Versurile lui Eminescu l-au impresionat pe Papă

Rugăciune

Craiasă alegându-te
Îngenunchem rugându-te,
Înalța-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie;
Fii scut de întărire
Și zid de mântuire,
Privirea-ți adorată
Asupra-ne coboară,
O, maică prea curată
Și pururea fecioară,
Marie!

Noi, ce din mila sfântului
Umbră facem pamântului,
Rugămu-ne-ndurărilor
Luceafărului mărilor;
Ascultă-a noastre plângeri,
Regină peste îngeri,
Din neguri te arată,
Lumină dulce clară,
O, maică prea curată
Și pururea fecioară,
Marie!

Sursa foto: e-communio.ro

Ducesa de York e scriitoare consacrată. Ce carte se pregătește să lanseze

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre