Pachetul legislativ pentru susținerea familiei este într-un stadiu avansat și va ajunge pe masa guvernanților în zilele ce urmează. Sursele de finanțare sunt identificate și incluse în proiectul de ordonanță.
În acest moment persoanele sau familiile care au în plasament unul sau mai mulți copii, primesc pentru fiecare copil, suma de 480 de lei, suplimentar alocației lunare de plasament.
Ministerul Familiei spune că și bunicii care au grijă de nepoți, în condițiile în care părinții sunt plecați să lucreze peste hotare, vor primi suma de 480 de lei. În acest moment, spune ministrul Gabriela Firea, un număr de 69.000 de copii cresc fără părinți și se află în grija rudelor până la gradul IV, rude care, în multe cazuri, nu au posibilități materiale necesare întreținerii unui copil.
Dintre aceștia, 7800 au părintele unic susținător al familiei în străinătate și alți 11.500 de copii au ambii părinți plecați. Ajutorul propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție se va acorda persoanelor care au grijă de cei mici, printr-o hotărâre judecătorească.
„Am propus modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului”
“Cei mai mulți au rămas în grija bunicilor sau a altor rude dar există și cazuri în care sunt îngrijiți de vecini sau apropiați. De anul trecut, părinții care merg la muncă în străinătate au obligația să anunțe la primărie în grija cui lasă copiii, înainte cu 40 de zile de plecare.
Am propus modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, iar indemnizația lunară de sprijin va fi de 0,8 ISR (Indicatorul Social de Referință). Tot atât primesc persoanele sau familiile care au în plasament unul sau mai mulți copii, pentru fiecare copil, suplimentar alocației lunare de plasament”, a spus Gabriela Firea, pe pagina de Facebook.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook