Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste bună pentru pensionari. Ce se întâmplă cu sumele primite în plus în urma recalculării pensiilor

Veste bună pentru pensionari. Ce se întâmplă cu sumele primite în plus în urma recalculării pensiilor
Erorile de calcul sau de plată a pensiilor i-au pus pe bunicii în diverse situații. Autoritățile caută o soluție cu pensionarii care au primit sume în plus.

Potrivit unui nou proiect de lege de la Senat, Legea 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii va fi completată. Asta înseamnă că pensionarii care au primit sume în plus, după recalculare, nu vor trebui să le returneze.

Propunerea legislativă a primit un raport favorabil la Senat

Pensionarii care au primit după recalcularea pensiilor sume în plus, din cauza erorilor de calcul nu vor  fi obligați să dea banii înapoi. Această propunere legislativă a primit un raport favorabil la Senat, camera care acordă primul vot din Parlament.

Asta înseamnă că, după ce proiectul de lege va fi aplicabil, urmează ca “prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu modificările ulterioare, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor aflați în evidența sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a prezentei legi, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează”.

Când intră în vigoare viitoarea lege

Pensionarii care au primit bani mai mulți după recalcularea pensiilor, nu vor fi dați înapoi

Dar dacă diferența a survenit din cauza pensionarilor, prin folosirea de către aceștia a unor documente eliberate cu nerespectarea legii sau declararea unor date neconforme realității „care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei, nerespectarea obligațiilor care revin, conform legii, pensionarilor.

Inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, după caz, cu venituri din activități independente, nu sunt scutite de la plată și restituire”.

Urmează să fie actualizate și normele Legii 125/2014

Pentru ca această scutire să fie pusă în aplicare, autoritățile trebuie să actualizeze și normele Legii 125/2014. Termenul stabilit prin proiect este de 30 de zile de la data intrării acestuia în vigoare. Legea va intra în vigoare la data de întâi a lunii următoare datei publicării în Monitorul Oficial al României.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri