Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste bună pentru români. Câte zile libere vor avea de Paște și de 1 Mai

Veste bună pentru români. Câte zile libere vor avea de Paște și de 1 Mai
Anul acesta, vacanța de Paște și cea de 1 Mai cade în aceeași săptămână. Câte zile libere vor avea românii.

Anul acesta românii primesc cea mai bună veste pentru vacanța de Paște și 1 Mai. În perioada 1-6 mai vor avea liber, așa că vor putea să se relaxeze.

Potrivit calendarului ortodox, în acest an, sărbătoarea Paștelui va fi sărbătorită pe data de 5 mai, iar vacanța de 1 Mai pică în Săptămâna Mare. Este prima dată, după mult timp, când Paștele catolic este sărbătorit pe data de 31 martie, la distanță mare de Paștele ortodox. Începând din anul 2018, Vinerea Mare a fost declarată liberă de la stat, iar aceasta cade anul acesta pe data de 3 mai. De asemenea, românii vor avea liber și pe data de 6 mai, a doua de Paște. În consecință, românii vor se vor relaxa timp de șase zile, în perioada 1-6 mai 2024.

Câtă vacanță vor avea elevii

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Educației, vacanța elevilor începe pe data de 27 aprilie și durează până pe data de 7 mai. Asta înseamnă că aceștia vor ava o vacanță de 11 zile. Ligia Deca a declarat că anul școlar 2023-2024 este unul atipic, pentru că „zilele libere de Paște sunt foarte aproape de zilele libere aferente sărbătorii zilei de 1 Mai”.

Câte zile libere vor avea românii de Paște și de 1 Mai

„O să mai dăm lunea și marțea de dinainte de 1 Mai”

„Adică, mai concret, 1 mai este miercuri – zi libera, urmează 2 Mai care probabil se va face punte, 3 Mai este Vinerea Mare, sâmbăta si duminica este Paștele, luni este a doua zi de Paște, iar marți, 7 Mai este a treia zi de Paște și este zi liberă conform contractului colectiv de muncă în Educație.

Asta înseamnă ca sunt șapte zile libere deja grupate prin prisma zilelor libere pe care oricum le avem conform reglementărilor legale. A fost, din ce am văzut în societate această solicitare ca să suprapunem și vacanța școlară de Paște peste această perioadă și o să mai dăm lunea și marțea de dinainte de 1 Mai. Oricum copiii erau acasă de Paște”, a spus ministrul.

Paștele Catolic și cel Ortodox nu au o dată anume la care să fie sărbătorite

În timp ce Crăciunul este cinstit la dată fixă, Paștele, atât cel Ortodox cât și cel Catolic sunt determinate anual în duminica imediat următoare celei în care cade luna plină ce succede echinocțiul de primăvară.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre