Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste extraordinară pentru salariații din România. O directivă votată în Parlamentul European le va schimba viața

Veste extraordinară pentru salariații din România. O directivă votată în Parlamentul European le va schimba viața
Dacă până acum angajatorii puteau să-i la întrebări pe posibilii viitori angajați după bunul plac, de acum situația se va schimba. Iată ce întrebări nu au voie să le adreseze.

Codul Muncii urmează să fie modificat, în urma unei directive votată recent de Parlamentul European. Ce nu mai au voie să facă angajatorii.

De acum încolo, angajatorii nu vor mai avea voie să le ceară candidaților intervievați sau urmează să le angajează să le spună ce salariu au avut la celelalte locuri de muncă. Mai mult, potrivit noii directive UE, bărbații și femeile trebuie plătiți la fel, pentru că se dorește să fie vorba de echitate salarială.

„Angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului”

„Pentru a întrerupe perpetuarea diferenței de remunerare între femei și bărbați care afectează în timp lucrătorii în mod individual, angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului. Și că procesele de recrutare sunt conduse în mod nediscriminatoriu, astfel încât să nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare.

Veste excelentă pentru angajați

Angajatorilor nu ar trebui să li se permită să se intereseze sau să încerce în mod proactiv să obțină informații despre remunerația actuală sau istoricul salarial anterior al unui solicitant de loc de muncă”, mai scrie în directivă”, se arată în directiva europeană.

În SUA, prevederea e valabilă din 2019

Dacă în România e noutate, o astfel de prevedere există în Statele Unite ale Americii din anul 2019 și a fost introdusă tocmai pentru a reduce diferențele salariale dintre femei și bărbați. Conform datelor puse la dispoziție de Uniunea Europeană în acest momentul acestora, femeile câștigă mai puțin cu 30% decât bărbații. Procentul, spun specialiștii este în scădere față de anii 2011-2020, când acesta era de peste 16%.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre