Într-o ședință transmisă în direct de televiziunea din Rusia, camera superioară a parlamentului a aprobat în unanimitate data votului. Alegerile prezidențiale vor avea loc anul viitor, pe 17 martie. Până în acest moment, Vladimir Putin nu și-a anunțat candidatura.
Până în acest moment, Putin nu a anunțat oficial dacă va candida
Decizia „dă practic startul campaniei prezidențiale”, potrivit șefei camerei, Valentina Matviyenko. Vladimir Putin, un fost agent KGB care se află la putere în Rusia fie ca președinte, fie ca prim-ministru din 1999, nu a anunțat oficial dacă se va prezenta la vot pentru un nou mandat de șase ani. În vârstă de 71 de ani, liderul rus urmează să țină săptămâna viitoare o conferință de presă de sfârșit de an, în cadrul căreia și-ar putea anunța candidatura.
Este prima dată când Putin ține o asemenea conferință, după ce a invadat Ucraina
Va fi prima dată când va ține o astfel de conferință de presă de când a ordonat intrarea trupelor rusești în Ucraina în februarie 2022. De atunci, Rusia a declarat că a anexat regiunile ucrainene Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporizhzhia, chiar dacă trupele rusești nu le controlează în totalitate. Votul este planificat și în aceste regiuni. „În ciuda circumstanțelor externe dificile și a încercărilor inamicului de a slăbi Rusia, rămânem fideli principalelor noastre valori constituționale”, a mai spus Valentina Matviyenko.
„Uniți ca niciodată înainte”
Aceasta a adăugat că rușii sunt mai „uniți ca niciodată” în jurul guvernului Putin, „iar sarcina statului este de a arăta că este demn de această încredere și de a preveni orice provocări”. Vladimir Putin ar urma să candideze pentru un al cincilea mandat prezidențial. În urma unei reforme constituționale în 2020, el ar putea rămâne la putere ca președinte până în 2036.
De când a fost lansată campania din Ucraina, Putin a devenit un paria în rândul liderilor occidentali, iar țara sa a fost lovită de sancțiuni fără precedent. Dar șeful Kremlinului a devenit din ce în ce mai încrezător în ultimele săptămâni, pe măsură ce sprijinul occidental pentru Ucraina a devenit problematic, iar contraofensiva ucraineană nu a reușit să străpungă liniile rusești.
Rusia se reorientează
Chiar și în vreme de război, economia rusă s-a dovedit rezistentă în fața sancțiunilor și crește din nou pe măsură ce Rusia își reorientează exporturile de energie către clienții asiatici. După primele sale două mandate prezidențiale, Putin a devenit pentru scurt timp prim-ministru între 2008 și 2012, în timp ce protejatul său Dmitri Medvedev a devenit președinte. Schimbarea a fost făcută pentru a ocoli interdicția constituțională de a avea mai mult de două mandate prezidențiale consecutive.
Potrivit informațiilor oferite de Moscow Times, în timpul domniei, Putin a redus la tăcere disidenții și a îndreptat Rusia spre autoritarism și naționalism. Aproape toate personalitățile din opoziție au fost fie încarcerate, fie sunt în exil, fie au fost ucise în circumstanțe obscure. De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a întemnițat opozanții războiului, cu o legislație consolidată care interzice criticile la adresa armatei.
Sursă foto: www.themoscowtimes.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook