Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste nemaipomenită pentru români. Vor primi 50.000 de lei. „Minunea” se întâmplă de la 1 ianuarie 2024

Veste nemaipomenită pentru români. Vor primi 50.000 de lei. „Minunea” se întâmplă de la 1 ianuarie 2024
Potrivit ministrului Proiectelor și Fondurilor Europene, începând de anul viitor românii vor primi vouchere de 50.000 de lei. Banii se vor da din ianuarie anul viitor.

Conform informațiilor oferite de Adrian Câciu, e vorba de un nou program dedicat creșterii eficienței energetice a locuinței, în cadrul căruia românii vor putea încasa vouchere de până la 50.000 de lei. Programul va începe la 1 ianuarie 2024.

Cei 50.000 de lei vor fi împărțiți în două vouchere diferite, fiecare valorând 25.000 de lei. Cu unul va putea fi finanțată achiziția de panouri solare. Cu celălalt se va finanța stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice instalate. De asemenea, ministrul Proiectelor și Fondurilor Europene a subliniat că va da suma de 76.500 de lei pentru fiecare familie care va depune o cerere pentru anveloparea sau schimbarea ferestrelor locuințelor lor.

Programul este valabil doi ani

Programul care va începe din prima zi a anului 2024 va fi valabil până în 2026 și vor fi puși la bătaie în cadrul componentei RePower EU, nu mai puțin de 1,1 miliarde de euro. Fondurile vor fi putea fi accesate atât de locuitorii din mediul urban, cât și din mediul rural.

Se dau bani pentru panouri solare

Proiectul s-a lansat din mai 2022

Potrivit Economica, proiectul RePowerEU care s-a lansat din luna mai 2022, urmărește producerea de energie curată. Adițiile noi pentru acest proiect au fost introduse la sugestia Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene. În această vară, aceasta a menționat că țările memebre UE e nevoie să investească în energii regenerabile pentru a spori independența blocului comunitar de gazele rusești.

,,Energia regenerabilă ne face mult mai independenţi de gazele ruseşti. Anul trecut, am adăugat 34 de gigawaţi capacitate de energie regenerabilă mixului energetic al UE. Economisind astfel 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Toate ţările UE trebuie să depună eforturi în acest domeniu şi să profite de oportunităţile de investiţii ale planului Repower EU”, a subliniat şefa executivului european.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre