Salariații de la privat urmează să primească de la 1 ianuarie 2024 vouchere în valoare de 1450 de lei. Legea a fost adoptată recent, tacit, de către reprezentanții Senatului. Propunerea legislativă îi vizează pe cei care au contract individual de muncă.
„Consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe”
„Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative privind modificarea şi completarea OUG 8 2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă”, a spus Alina Gorghiu.
Vouchere de 1450 de lei pentru fiecare angajat
Dacă va fi adoptată în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, legea va intra în vigoare din 2024: „Începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă,
în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, se arată în comunicat.
Bonurile se acordă până pe 21 decembrie 2026
Toți angajații din mediul privat care au contract individual de muncă vor primi aceste vouchere până la data de 21 decembrie 2026. Dacă românii au mai multe contracte de muncă, vor trebui să aleagă un singur angajator.
Care sunt preferințele românilor pentru vacanțele din vară
Cei mai mulți români vor să iasă din țară pentru vacanțele de vară, dar nu vor nici să plece prea departe, așa că aleg să se bronzeze în vecini.
Bulgaria şi Grecia sunt destinațiile care au înregistrat cele mai mari vânzări pentru sejururile de vară în 2023. În topul preferințelor românilor intră și Turcia, iar abia pe locul al patrulea se regăsește și propria țară, conform unui studiu realizat de un tur operator. Prețurile sejururilor au crescut în 2023 cu aproape 10 – 20% față de anul trecut, dar majorarea tarifelor nu îi reține pe români în a-și planifica vacanțele în străinătate. Spre sfârșitul anului vor căuta și contracta oferte pentru 2024, deoarece vor beneficia de reduceri.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook