Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste bună pentru șoferi. Reguli noi pentru restituirea permisului de conducere. Iată ce pași trebuie urmați

Veste bună pentru șoferi. Reguli noi pentru restituirea permisului de conducere. Iată ce pași trebuie urmați
Joi, 10 august, Guvernul a adoptat Ordonanța 29/2003, prin care se modifică OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Ce se întâmplă cu șoferii cărora și s-a luat permisul de conducere.

Ministerul Afacerilor Interne a dat vestea. Șoferii care au greșit și li s-a luat permisul de conducere îl vor recupera mult mai repede decât până acum.

Vi s-a luat permisul de conducere de oamenii legii? Potrivit noii ordonanțe care a intrat în vigoare, va fi mult mai ușor să vi se restituie.

„Introducerea posibilității restituirii permisului de conducere – reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive, în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența din organism a substanțelor psihoactive”, se arată în ordonanță.

Ce se întâmplă cu persoanele care dețin permise de conducere eliberate de alte state

O altă modificare se referă la șoferii care au permis de conducere eliberat de alte state. Aceștia se vor putea înscrie la examenul pentru obținerea permisului românesc, fără să fie obligați să mai facă școala de șoferi.

Se schimbă legea! Cum puteți să restituiți permisul de conducere

„Cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi, cum prevedea legislația până în prezent.

Permisul vechi va fi remis statului emitent

În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România”, a mai spus MAI.

Un alt lucru important este faptul că li se va permite persoanelor care nu au reședință sau domiciliu în România să-și înmatriculeze mașina provizoriu. Urmând ca ulterior autovehiculul să fie înmatriculat în altă țară.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre