Valoarea tichetelor culturale ce pot fi acordate angajaților, de către angajatori, pentru achitarea contravalorii bunurilor şi serviciilor din domeniul cultural urmează să se majoreze de luna ce vine, mai exact din aprilie 2023. Măsura a fost oficializată vineri printr-un ordin al Ministerului Finanțelor (MF). Astfel, valorile tichetelor culturale vor ajunge la suma de 200 lei/lună, respectiv la 400 de lei/eveniment.
Ordinul Ministerului Finanțelor cu nr. 1.098 / 2023, care a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, prevede majorarea sumelor ce se acordă sub formă de tichete culturale, începând cu primul semestru al anului în curs, 2023. Astfel, noile sume vor ajunge la maximum 200 lei/lună, respectiv la maximum 400 de lei/eveniment. Practic, majorarea tichetelor culturale va fi cu 10 lei în cazul valorilor lunare, respectiv cu 20 de lei, când vine vorba de asigurarea banilor pentru evenimente.
La ce pot fi folosite tichetele culturale
Actualele valori ale tichetelor culturale, stabilite pentru semestrul al doilea din 2022, sunt 190 lei pentru cele acordate lunar și 380 lei în cazul celor acordate ocazional. Aceste valori se acordă inclusiv în această lună, adică până la finele lui martie 2023, astfel că noile valori se vor aplica efectiv din aprilie 2023.
Valorile majorate pentru tichetele culturale se vor aplica și în primele două luni ale semestrului al doilea din 2023, respectiv în lunile august și septembrie. Conform Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, tichetele culturale se pot acorda angajaților, lunar sau ocazional, pe lângă valoarea salariilor, pentru achitarea contravalorii bunurilor şi serviciilor culturale. Acestea pot fi:
– abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;
– cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme, în orice format.
Spectacole de teatru sau operă, târguri de carte (precum Bookfest sau Gaudeamus), expoziții importante, precum cea dedicată lui Victor Brauner, de la Muzeul Național de Artă din Timișoara ( cuprinsă în programul Timișoara 2023 – capitală europeană a culturii) – iată câteva opțiuni pentru folosirea banilor disponibili în tichetele culturale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook