Simona Ionescu / Redactor Șef

Vești importante pentru pensionari. Se aduc modificări la noua lege a pensiilor

Vești importante pentru pensionari. Se aduc modificări la noua lege a pensiilor
Potrivit informațiilor oferite de Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, la noua lege a pensiilor e nevoie de câteva modificări.

Șeful Casei de Pensii susține că ar trebui să fie eliminat indicele de corecție din formula de calcul a pensiilor.

Conform declarațiilor lui Daniel Baciu, indicele de corecție din  legea nr. 263/2010 a funcționat până când contribuțiile au fost luate de pe umerii angajatorului și trecute în sarcina angajatului. De asemenea, Baciu a vorbit și despre faptul că e nevoie de o legislație clară privind persoanele care au lucrat în condiții de muncă grele și când se pot pensiona.

„Trebuie reintrodusă o nouă formulă de calcul”

„Această lege – 263 – a fost modificată de foarte multe ori. De fiecare dată, modificarea care a avut loc a produs efecte pe viitor, neavând retroactivitate, astfel încât aceste beneficii care s-au introdus de-a lungul timpului au fost în favoarea unor categorii de pensionari și în defavoarea celorlalte categorii de pensionari, care nu au beneficiat de modificare. Trebuie introdusă o nouă formultă de calcul, atât pentru pensiile noi, care intră în plată, cât și pentru pensiile actualmente în plată.

„Trebuie să avem niște parametri foarte clari, când vorbim despre această indexare a pensiilor”

În primul rând, această formulă de calcul trebuie să elimine indicele de corecție. A funcționat până în momentul când contribuțiile s-au mutat de la angajator la angajat. (…) Prin noua formulă de calcul trebuie eliminat acest indice de corecție care creează aceste inechități. (…) Trebuie să avem niște parametri foarte clari, când vorbim despre această indexare a pensiilor și să se evite indexările ad-hoc.

Modificări la noua lege a pensiilor

Practic, aceste indexări să fie foarte clare și foarte previzibile. Vorbim despre reducerea semnificativă a pensiilor anticipate. Și aici nu mă refer la pensiile anticipate ca o categorie de pensii din sistemul public, ci mă refer la faptul că întrunitorul unor condiții speciale de muncă, condiții deosebite de muncă – există niște beneficii pentru aceste persoane care au lucrat în aceste condiții grele de muncă.

„Avem foarte multe procese pe rol, tocmai pe această legislație privind grupele de muncă”

În momentul de față, această reducere este de până la 13 ani. Deci, dacă discutăm despre vârsta standard de pensionare, se pot pensiona și la 52 de ani. Și vrem să avem o legislație foarte clară privind și aceste locuri de muncă grea, în condiții deosebite și condiții speciale, astfel încât să se știe foarte clar cine îndeplinește aceste condiții pentru a ieși cu aceste reduceri aferente acestor condiții grele de muncă.

Pentru că în prezent avem foarte multe procese pe rol, tocmai pe această legislație privind grupele de muncă și trebuie să rezolvăm și această problemă, iar noua legislație să fie foarte clară și predictibilă”, a declarat, la România Tv, Daniel Baciu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre