Simona Ionescu / Redactor Șef

Vin bani! Ce beneficii vrea să ofere statul românilor cu două locuri de muncă și pensionarilor

Vin bani! Ce beneficii vrea să ofere statul românilor cu două locuri de muncă și pensionarilor
Partidele de la guvernare au creat un set măsuri economice, fiscale și administrative, care îi privesc atât pe pensionari, cât și pe salariați. Una dintre noutăți este că nu vom mai plăti asigurările de sănătate pentru al doilea job. De asemenea, pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate.

Modificări pentru salariați

– Reducerea cotei de CAS va fi susținută parțial prin creșterea numărului locurilor de muncă și prin reforma pensiilor speciale acordate în prezent;

– 0% contribuții sociale de sănătate pentru al doilea loc de muncă;

– Reducerea progresivă a poverii fiscale asupra veniturilor salariale, prin implementarea mecanismelor de stimulare financiară a angajaților, prin facilități fiscale acordate familiilor care au în întreținere copii și prin încurajarea persoanelor care desfășoară mai multe activități simultan.

Salarii nete mai mari – reducerea progresivă a contribuțiile de asigurări sociale de stat, pentru creșterea salariilor nete; este o măsură care ar duce la creșterea salariilor și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România, și o modalitate corectă și nediscriminatorie de creștere a veniturilor românilor, atât din sistemul public cât și din mediul privat.

– Contracte de muncă part-time impozitate la numărul de ore lucrate;

– 0% contribuții sociale de sănătate pentru persoanele fizice autorizate (PFA) care obțin și venituri din salarii;

Schimbări pentru pensionari

– Pensiile până la 3.000 de lei vor fi neimpozitate

Pensii publice doar pe principiul contributivității

–  Se va majora contribuția la Pilonul II de pensii, începând cu 1 ianuarie 2024, precum și alte măsuri, în scopul majorării valorii unităților de fond acumulate de participanții la pensiile obligatorii administrate privat.

Modificări de taxe și impozite

– Bonificație de 10% pentru firmele care achită impozitul trimestrial sau plătesc anticipat obligațiile fiscale trimestriale până la termenele scadente, dacă acestea nu înregistrează datorii la bugetul general consolidat.

– Reduceri la plata impozitului pe profit, pentru firmele care calculează și declară un profit impozabil mai mare decât în anul precedent – pentru profitul suplimentar declarat se va plăti un impozit pe profit de 10%.

– Deduceri fiscale pentru cheltuieli eligibile precum instalații noi, echipamente tehnologice, licențe și brevete, în sectoarele economice în care România înregistrează deficite comerciale în creștere.

– „scutirea temporară”, pe perioadă de 1 an, a contribuțiilor sociale ale angajaților/locurilor de muncă create prin investiții din fonduri europene din exercițiul financiar 2021-2027.

– Scutirea de la plata impozitului pe profit în primul an de funcționare a capacităților de producție modernizate prin investiții din fonduri europene aferente exercițiului financiar 2021- 2027 și/sau garanții pentru creditele necesare pentru asigurarea cofinanțărilor.

– Bonificații pentru contribuabilii persoane juridice care declară și plătesc integral impozitele pe proprietate înainte de 31 martie, similar bonificației de 10% acordată persoanelor fizice.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre