Simona Ionescu / Redactor Șef

Virusul Marburg tinde să pună stăpânire pe omenire. OMS a convocat reuniune de urgență

Virusul Marburg tinde să pună stăpânire pe omenire. OMS a convocat reuniune de urgență
N-am scăpat de coronavirus, gripele și virozele sunt pe bandă rulantă, că a venit din urmă virusul Marburg.

Specialiștii spun că acesta a fost depistat deja în două țări, iar rata mortalității este de până la 88%.

Potrivit informațiilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, în ultima lună au murit nouă persoane care s-au infectat cu virusul Marburg, ce nu are tratament. De aceea, reprezentanții OMS a convocat de Ziua Îndrăgostiților așa numitul consorțiu Marvac.

Acesta este cooordonat de Organizația Mondială a Sănătății și include reprezentanți ai organizațiilor non-profit, autorități, mediul academic și reprezentanți ai industriei farmaceutice. Aceștia colaborează pentru a reuși să dezvolte un vaccin împotriva nenorocirii numite Marburg.

Ce șanse sunt ca virusul să fie ținut la distanță

Din nefericire, în acest moment nu există nici un tratament pentru a trata acest virus, șansele de supraviețuire crescând doar cu îngrijire de susținere, respectiv rehidratare orală sau intravenoasă. Potrivit OMS sunt însă în curs de evaluare mai multe tratamente potențiale, precum și produse sanguine, terapii imune și medicamente și vaccinuri.

Ce este virusul Marburg

Virusul Marburg este asemănător cu virusul Ebola, face parte din aceeași familie cu cel care provoacă această boală și duce la apariția febrei hemoragice. Simptomele se instalează brusc și constau în dureri de cap puternice, febră, diaree, dureri de stomac și vărsături, care devin din ce în ce mai grave.

Medicii spun că pacienții prezintă simptome hemoragice severe în decurs de șapte zile. Marburg se transmite la oameni de la liliecii de fructe și se răspândește prin contactul cu fluidele corporale ale persoanelor, dar și a suprafețelor și materialelor infectate.

„Prima epidemie de febră hemoragică Marburg”

Pe 13 februarie Guineea Ecuatorială a anunțat că între 7 ianuarie – 7 februarie au murit nouă persoane ca urmare a infectării cu Marburg. OMS a afirmat că este „prima epidemie de febră hemoragică Marburg” în această mică ţară din Africa. Alertă sanitară este acum în provincia Kie-Ntem şi în districtul vecin Mongomo.

În colaborare cu OMS, autoritățile au decis un plan de izolare pentru a reuși să țină în frâu epidemia din această zonă acoperită cu pădure ecuatorială, care include și două insule principale. Și în Ghana este stare de urgență, după ce au fost depistate mai multe cazuri în vara anului trecut.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre